Tensta konsthall får kvarts miljon i bonus

Maria Lind, chef för Tensta konsthall.
Maria Lind, chef för Tensta konsthall.
Stadens kulturbonus för 2013 är nu fördelad – och Tensta konsthall drog hem vinstlotten.

De får den största delen av bonuskakan: 250 000 kronor.

För sjätte året i rad fördelar Stockholms stad kulturbonusen till kulturutövare som redan kvalificerat sig för verksamhetsstöd.

Kulturbonusen är en extra del av kakan, som delas ut till dem som bland annat har lyckas få fler unga besökare.

Bland årets mottagare hamnade Dansens hus, Tensta konsthall och Konstnärernas kollektivverkstad i topp.

– Målet med Stockholms kulturpolitik är att fler stockholmare ska nås av kvalitetskulturen och att kulturskapare ska få bättre villkor, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd.

Konsthallschefen Maria Lind var i Ungern för att inviga Tensta konsthalls utställning ”Katitzis resa genom Sverige” på Gallery8 i Budapest och hade inte hunnit få beskedet om kulturbonusen när Lokaltidningen Mitt i ringde henne för en kommentar.

– Men om det är så är det väldigt roligt så klart. Vi är kraftigt underfinansierade och är jätteglada över bidraget, säger hon.

Tensta konsthall har fördubblat antalet besökare. Från 10 000 besökare år 2011 till 20 000 besökare förra året.

Hur har ni lyckats med det?

– Genom att göra ett ruskigt bra program till att börja med. Men också för att vi har jobbat mycket lokalt med föreningar och arbetsplatser. Med många av dem har vi sedan etablerat olika former av samarbeten. Vi har använt en superenkel metod: vi har lagt våra personalmöten på andra ställen och samtidigt har vi berättat om konsthallen och erbjudit visningar, säger Maria Lind.

Att Tensta konsthall låg bakom bildkonstprogrammet på den utsålda musikfestivalen Music and arts på Skeppsholmen i somras lockade också ny publik, tror hon.

– Det gav mycket media-uppmärksamhet, och fick andra att få upp ögonen för konsthallen. Att vi får visa en av våra utställningar i Ungern är ett bevis på det, säger Maria Lind.

För 2013 fördelades sex miljoner kronor i kulturbonus till olika organisationer, som fick allt från 12 800 kronor till som högst 250 000 kronor. Bonusen fördelas efter fyra parametrar: Andel egna intäkter, ökning av de egna intäkterna, andel barn- och ungdom i publiken samt en ökning av andelen barn och unga i publiken.

Dockteatern Tittut, som har en filial i Tensta, fick 154 348 kronor i bonus.