ANNONS

Viktor vann Tensta konsthalls textpris

Akallabon Viktor Boström har vunnit Tensta konsthalls textpris 2018.
Viktor Boström, 21 år, utbildar sig till journalist.
Med en berättelse om livet, förorten och machokultur tog Akallabon Viktor Boström hem Tensta konsthalls textpris.
ANNONS

Det blåser snåla vindar utanför Ica, men solen skiner och himlen är blå när vi går runt i Akalla. Viktor har bott här i hela sitt liv och berättar att det här är hemma och att inget annat skulle kunna vara hemma.

– Det är så fint i Akalla. För mig är det en magisk plats med naturen och centrum, säger Viktor.

Akallabon Viktor Boström har vunnit Tensta konsthalls textpris 2018.

Viktors vinnartext handlar bland annat om Granholmstippen. Foto: Anna Z EK

Texter på tunnelbanan

Hans berättelse Förenade Massor handlar om Järva. Om cirklar som finns här med årstider, kretslopp och om jordmassorna som en gång tippades på Granholmstoppen när Akalla, Hjulsta och de andra orterna byggdes och hur den marken nu idag blir begravningsplats.

Det är en mörk, nära, vacker och stark text.

– När jag åker tunnelbana brukar jag sitta och skriva texter i mobilen. Små texter som nu blivit en stor, säger Viktor Boström.

 

ANNONS

Med andan i halsen står jag på toppen av Granholmstippen och blickar ut över mitt hem. Miljonprogrammet vilar under mina fötter. Det här är mina rötter.

Utdrag ur Förenade Massor av Viktor Boström

 

Blev nästan inte klar

Förra året såg han att Tensta konsthall hade en texttävling och i början av året mejlade han konsthallen och frågade om de skulle ha en i år också. Svaret blev ja och sedan i april har han skrivit på texten. Men när inlämningsdagen kom var texten inte klar.

– Jag pressade mig själv till att skriva klart den, sedan skickade jag den till en kompis som fick läsa den. Hon sa att jag måste skicka in den, säger Viktor.

Akallabon Viktor Boström har vunnit Tensta konsthalls textpris 2018.

Viktor brukar skriva små texter när han åker tunnelbana. Foto: Anna Z EK

Vill ta till vara på tillfället

Viktor Boström har alltid gillat att skriva, men det är första gången han tävlar. Vid prisutdelningen på Tensta konsthall idag ska han läsa upp hela sin text på scenen.

– Jag är jättenervös! Men samtidigt vet jag att något sånt här kanske inte händer igen och jag vill ta vara på att jag vunnit det här priset, säger Viktor Boström och ler.

Priset är 5000 kronor och dem ska Viktor resa till Japan för.

Fakta

Juryns motivering

”Med återkommande platsspecifika bilder målar texten upp en tid, känsla och akuta frågor. Den formulerar ett ”vi” som sträcker sig rakt in i samtiden. Förenade Massor rör sig runt konsekvenser av politiska beslut och personliga val med ett skickligt språkbruk.”

Det är fjärde året i rad textpriset delas ut av Tensta konsthall. Tävlingen är riktade till ungdomar mellan 15-25 år som bor i Stockholms förorter.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.