Tensta träff lämnas öde – bara biblioteket kvar

Bibliotikarie Susanne Lundström på Tensta bibliotek
Susanne Lundström är van vid betydligt mer folkliv vid biblioteket.
Campus Tensta ska ge nytt liv åt gamla gymnasiet och Tensta träff.
Men nyöppningen dröjer och nu har nästan varenda verksamhet lämnat området.
– Det är dött, säger Susanne Lundström, chef på biblioteket som är den enda verksamheten som är kvar.

Ett gäng knattar i gula västar lämnar biblioteket i Tensta träff. I övrigt är det tomt och tyst. Sedan Tensta gymnasium bommade igen i fjol har området lämnats öde.

Det gamla gymnasiet ska bli Campus Tensta, ett nytt utbildningscentrum som ska locka elever från hela Stockholm. Men innan utbildningscentrumet kan öppna väntar omfattande renoveringar.

Bara biblioteket kvar

Detsamma gäller för Tensta träff, som drabbas hårt av den utdragna processen. I väntan på nyöppningen har verksamhet efter verksamhet i kulturcentrumet slagit igen. Övervåningen, som tidigare huserade Somaliska föreningen, ABF och en stor kulturscen, är tom och avstängd med en stor grind.

Kaféet som ligger på entrévåningen försvinner sista mars. Då är det bara bibblan kvar.

– Förut var det föreningar i hela huset och ungdomar som rörde sig upp och ner. Vi är vana vid mycket mer liv och rörelse, säger Susanne Lundström, bibliotekschef på Tensta bibliotek.

Bibliotikarie Susanne Lundström på Tensta bibliotek

Bibliotekshef Susanne Lundström. Foto: Åsa Sommarström.

Tensta träff allt mer öde

Tensta träff allt mer öde när Tensta gymnasium byggs om. Foto: Åsa Sommarström.

 

Tappade 15 000 besökare

Förra året tappade biblioteket knappt 15 000 besökare, mycket på grund av minskade spontanbesök.

Enligt Susanne Lundström har man ändå lyckats hålla verksamheten igång. Det är fortfarande omkring 190 personer som besöker biblioteket varje dag.

– Vi har många verksamheter för förskolorna i området som är väldigt uppskattade. Torsdagskul till exempel, där vi pysslar och läser, är väldigt välbesökt.

Tensta träff allt mer öde

Vid entrén står det café, bibliotek och samlingslokal. Me nu är det bara bibblan som är kvar. Foto: Åsa Sommarström.

Försenat

Enligt planeringen skulle Campus Tensta stå klart höstterminen 2019, men så blir det inte. Utbildningsförvaltningen, kulturförvaltningen och stadsdelen har inte kommit överens om hur utbildningscentrumet ska användas.

– Det pågår ett arbete med hur det ska utvecklas och där är vi inte framme än. Det handlar bland annat om att knyta flera lärosäte till campuset. Jag hoppas vi ska komma framåt under året, säger Lena Holmdahl, utbildningsdirektör.

Verksamheten i Campus Tensta som skulle ha dragit igång höstterminen 2019 kommer alltså att skjutas på framtiden. Hur mycket är det ingen som vet.

Kan du förstå dem som är besvikna på att området lämnats tomt och öde?

– Absolut, men det gäller att hitta en så bra verksamhet som möjligt som är till gagn för hela området och som dessutom kan finansieras. Det är inte någon man gör i all hast.

Hoppas få vara kvar

Susanne Lundström vet inte om biblioteket får vara kvar efter renoveringen.

– Vi hoppas såklart på det.