Tenstabon är Sveriges tredje bästa bagare

Montadar Kanbar hamnade på en tredjeplats på tävligen Årets bagare.
Montadar Kanbar hamnade på en tredjeplats på tävligen Årets bagare.
Montadar Kanbar från Tensta blev under torsdagen utsedd till Sveriges tredje bästa bagare. Han vann nämligen en bronsmedalj under vad som brukar kallas för de svenska mästerskapen för bagare.
– Det känns sjukt roligt, säger Montadar Kanbar.

Sveriges sex främsta bagare gjorde upp i finalen i tävlingen Årets bagare, även kallat SM för professionella bagare. På sex timmar bakade deltagarna totalt 160 bakverk var – allt från bullar, till croissanter, till årets hemliga moment: knäckebröd.

När sista degen var satt var Alexander Pelli, som bor i Hammarbyhöjden, den som imponerat mest på juryn. Bagaren som fick ta emot bronsmedaljen var Montadar Kanbar från Tensta. Det var bland annat Montadars knäckebröd som föreställde blommor, bulllängder på brioche och tio olika sorters matbröd som imponerade på domarna så pass mycket att han kunde placera sig på prispallen.

– Det var jätteroligt att det gick så bra. Det var min coach och chef, Gabriel di Grado, som fick mig att vara med. Jag är vekligen glad att jag tog den här chansen, säger Montadar Kanbar.

Prisbelönta bagare. Fr vänster: Paul Florian Ficard, Alexander Pelli, Montadar Kanbar.

Paul Florian Ficard, Alexander Pelli och Montadar Kanbar.

Montadar är blott 22 år gammal. Men hans bronspeng släckte inte hans hunger.

– Jag har redan börjat fila på vilket sortiment jag ska ha inför nästa års tävling. Målet är helt klart att vinna tävlingen då. Jag har alltid bakat och det här är min stora passion i livet. Det känns fantastiskt att bli uppskattad på det här viset, säger han.