ANNONS

Tenstatjejer rensade Brommas stränder från skräp

Tjejer från Tensta Basket på Strandens dag i Nockeby.
Dinsa Kiflemariam, Salma Ali Liban, Hani Osman och Rayan Hussein Mohamoud från Tensta Basket hittade mycket skräp längs Nockebys stränder.
På lördagen gav sig 330 ungdomar från olika idrottsföreningar ut för att rensa Stockholms stränder från skräp på Strandens dag. I Nockeby, Bromma, gjorde ett gäng tjejer från Tensta Basket sin insats.
– Det här är bra för naturen för det tar jättelång för det här skräpet att brytas ned, säger Rayan Hussein Mohamoud, 13.
ANNONS

Under förra årets Strandens dag samlade ungdomar i Stockholms län totalt ihop 209 säckar brännbart och icke brännbart skräp, 22 säckar med PET-flaskor och burkar samt åtta säckar miljöfarligt avfall.

Fimpar och plast

Hur mycket som samlades in på lördagen är inte klart, men de 13-åriga tjejerna från Tensta Basket gjorde i alla fall en rivstart med ett gäng ölburkar, en massa fimpar – och en stor, blå fendert av mjuk plast som de hittade i strandkanten vid Nockeby.

– Vi gör det här för att det är bra för naturen, men också för att samla in pengar till lagkassan så att vi kan resa, säger Dinsa Kiflemariam.

Kungahuset hjälpte till

Även kungahuset drog sitt strå till stacken inför det som internationellt kallas för World Cleanup Day. Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle plockade skräp på bland annat Kungliga Djurgården i Stockholm och i Hagaparken i Solna.

ANNONS