Terese och Sten sitter fast hemma – får ingen reshjälp

Sten och Terese Ruda har varit väldigt aktiva, men nu har Sten Alzheimers och behöver rullator och Terese har precis opererat knät.
Sten och Terese Ruda har varit väldigt aktiva, men nu har Sten Alzheimers och behöver rullator och Terese har precis opererat knät.
Terese och Sten Ruda vill hälsa på sitt barnbarn i Kisa. Men de har svårt att ta sig dit, och kommunen vill inte hjälpa dem med bil.

– Det känns hopplöst, säger Terese Ruda.

Terese, 85, och Sten Ruda, 84, har bott i Täby sedan femtiotalet. Deras familj är däremot utspridd över landet, och förr reste de regelbundet för att hälsa på släkt och vänner. På senare år har de mest fått stanna i Täby. Att resa är inte lika enkelt längre, särskilt inte sedan Sten fick diagnosen Alzheimers och blev av med körkortet.

En resa vill de dock fortsätta att göra. En gång per sommar vill de åka till Kisa i Östergötland för att hälsa på sitt barnbarn. Men det är enklare sagt än gjort. Förra året tog de tåget, det gör de inte om. Att släpa på väskor och gå i trappor för att hissen inte fungerar när man ska byta tåg är inte lätt när man behöver rullator för att gå.

När de dessutom behövde vänta på färdtjänsten som var försenad utan att ha möjlighet att gå på toaletten blev resan till ett helvete.

– På grund av prostatan behöver Sten gå på toaletten med kort varsel, nu kunde vi inte det, så då skedde det många ”olyckor”, säger Terese Rusa.

Därför har de, för tredje året i rad, sökt om att få riksfärdtjänst med taxi hos kommunen. Men trots att de uppfyller kraven har de fått avslag.

– Jag blir så ledsen, det känns som att vi aldrig kommer någonstans, säger Terese Ruda.

Från kommunens har de fått höra att det helt enkelt är för dyrt att låta dem resa med taxi. I stället har de erbjudit dem att resa med tåg igen. Det är snålt tycker Terese Ruda.

– Vi har skött oss och betalat skatt i hela våra liv, och vi frågar inte efter mycket, fast jag har opererat knät och Sten går med rullator så har vi ingen hemtjänst, utan jag lagar mat och städar lägenheten själv varje vecka utan att belasta kommunen, så när man en gång ber om något så får man ett nej. Varför har vi då betalat skatt i alla år om man inte ens kan få hjälp ibland när man blivit gammal? säger hon.

Kommunen har inte velat kommentera Sten och Terese Rudas fall till Mitt i.