ANNONS

Terrass-hus på Gärdet kan bli årets bostad

79&Park kallar Oscar Properties huset på slutet av Sandhamnsgatan.
79&Park kallar Oscar Properties huset på slutet av Sandhamnsgatan.
Spektakulära kåken på Sandhamnsgatan har fått en del svarta rubriker – men nu kan utses till årets bostadshus i Sverige.
ANNONS

Huset på Gärdet som går under namnet 79&Park kan få fack- och branschorganisationen Sveriges Arkitekters årliga Bostadspris som är menat att höja kvaliteten i bostadsbyggandet.

– Det gör vi genom att uppmärksamma nytänkande exempel på när bostadsarkitektur möter dagens krav på och föreställningar kring vad som är en god bostad, säger Elisabet Elfström, vice förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter i ett pressmeddelande.

Gillar terrasserna

Projektet 79&Park har tidigare kantats av en del problem. Bland annat har inflyttningen försenats med cirka ett år vilket har lett till att en köpare har stämt Oscar Properties eftersom köparen vill riva upp förhandsavtalet.

Nu kan alltså huset prisas och juryn har fallit för de klättrande terrasserna och grönskan på dem. Men också för husets ovanliga form som innebär flera olika typer av lägenheter.

70 projekt har deltagit i tävlingen och nu återstår fyra. Ytterligare ett förslag kommer från Stockholm – Lyceum som är två ombyggda universitetsbyggnader vid Observatorielunden. Även där är Oscar Properties byggherre.

Fakta

Juryns motivering till 79&Parks nominering

”Användandet av växter för att höja boendekvaliteten är utmärkande för 79&Park, en bostadsrättsförening med 168 lägenheter i det högre prissegmentet. Bjarke Ingels på danska kontoret BIG är ansvarig arkitekt och Oscar Properties beställare. De klättrande terrasserna och dess grönska, som ger prägel åt huset och plats för kontemplation, är boendekvaliteter som juryn lyfter. Det är även den fria formen som skapar flera individuella bostadstyper.”

Källa: Sveriges arkitekt
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.