ANNONS

Utredningen om terrordådet kan ta ett år

En minnesceremoni vid Stadshuset hålls under måndagen.
En minnesceremoni vid Stadshuset hålls under måndagen.
(Skärmdump från Mitt i:s livesändning på Mitt i Stockholms facebook.)
(Skärmdump från Mitt i:s livesändning på Mitt i Stockholms facebook.)
Vid Åhléns, där lastbilen kraschade efter vansinnesfärden på Drottninggatan.
Vid Åhléns, där lastbilen kraschade efter vansinnesfärden på Drottninggatan.
Åkerierna hoppas på att ny säkerhet ska stoppa terrordåd.
Åkerierna hoppas på ny säkerhet.
Ronaldo Likaj, Dee Omar och Noomi Åkerlund.
Ronaldo Likaj, Dee Omar och Noomi Åkerlund.
Åhlens öppnade på måndagen efter terrordådet
Åhléns öppnade igen på måndagen. Stämningen kändes dämpad på Åhléns liksom Drottningatan.
✓ Klockan 10 på tisdagen ska mannen häktas ✓ Kärleksinitiativen på gatorna ✓ Utredningen om terrordådet kan ta ett år ✓Polisen slog till mot företag i Sollentuna ✓Förbättrat läge för två skadade ✓Förstärkt trygghetsarbete i tunnelbanan ✓Denna artikel uppdateras kontinuerligt under måndagen om det senaste i terrordådet.
ANNONS

Kl 10 ska mannen häktas

Klockan 10 i morgon tisdag sker häktningsförhandlingar mot den misstänkte terroisten vid Stockholms tingsrätt. Inför häktningen har det framkommit att mannen velat byta ut sin försvarsadvokat Johan Eriksson. Mitt i kommer att finnas på plats vid tingsrätten i morgon.

Hennes uppmaning: kärleksbomba tunnelbanan

För många var det annars tungt att ta sig till jobbet eller skolan i dag, första vardagen efter terrordådet. Farida Al-Abani, 28, ville göra det lättare och hjärtligare att ta sig till jobb och skola – och har uppmanat till kärleksbombning av tunnelbanan:

”Jag hoppas det kan fortsätta under veckan, inte bara i dag”, säger hon till Mitt i.

Farida Al-Abani uppmnara folk att tillfälligt vända på reklamen och kärleksbomba baksidorna.

Farida Al-Abani uppmnara folk att tillfälligt vända på reklamen och kärleksbomba baksidorna.

En annan person som också går in för att sprida kärlek till alla medmänniskor är Sundbybergsbon Dee Omar. Hon delar ut kramar på Sergels Torg ända till på fredag den här veckan. Varje dag klockan 16-18 finns hon på plats.

– På söndagen delade jag personligen ut 400 kramar. En del har kommit springande för att få en kram, säger Dee Omar när Mitt i träffar henne.

Till sin hjälp hade hon då tolv personer som anmält sig frivilligt för att dela ut kramar. En av dem var Nackabon Ronaldo Likaj som gick in på Mäster Samuelsgatan bara sekunder efter att lastbilen vansinneskörde ner för Drottninggatan. Med fanns också Södermalmsbon Nooomi Åkerlund som mötte kärlek, leenden och tårar med en kram.

– Det är det här vi människor behöver, säger Noomi Åkerlund.

ANNONS

Åhléns öppnade igen

På måndagen öppnade Åhléns igen. Vid 18-tiden på måndagskvällen befann sig mycket folk på Drottninggatan där alla affärer hade öppet. Men stämningen på den annars hektiska shoppinggatan är fortfarande starkt präglad av sorgearbete. Det strömmar fortfarande till mycket människor för att lägga en blomma, tända ett ljus, eller skriva ett budskap.

Åhlens öppnade på måndagen efter terrordådet

Utredningen kan ta ett år

Polisen höll ny presskonferens klockan 13 i dag måndag:

”Jag känner mig väldigt trygg att vi har rätt gärningsman som körde lastbilen” , säger rikspolischef Dan Eliasson.

”Utredningen kring terrordådet kan ta upp emot ett år”, säger Mats Löfving, chef för polisens NOA-grupp som leder förundersökningen vid polisens presskonferens på måndagen.

”Över 600 förhör har hållits”, säger Jan Evensson, polisens kommenderingschef, som särskilt hyllar en kollega på bildanalysgruppen som snabbt hittade bilden på mannen som senare greps som den misstänkta chauffören.

Insatserna efter dådet har varit massiva.

– Vi gör mängder av tillslag och husrannsakningar. Spanare, utredare och andra kompetenser arbetar dygnet runt med detta ärende, säger Jan Evensson till polisens hemsida.Polisutredningen av terrordådet kan ta ett år.

Polisutredningen av terrordådet kan ta ett år.

Anders Thornberg, Säpo-chef, säger att man särskilt tittat på vita maktmiljön för eventuella hämndaktioner: ”Vi ser i den brottsaktiva delen att man diskuterar, är upprörda, säger att man ska göra olika saker”, säger han.

Polisen vill alltjämt inte lämna några uppgifter kring den andra mannen som anhölls under söndagen som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för terrorbrott genom mord.

Den anhållne mannens advokat har fått yppandeförbud, och därför menar polisen att det blir ett rättsosäkert läge om polisen uttalar sig om vem han är, när inte advokaten kommenterar.

”Han kanske inte varit direkt gärningsman, men det kan kanske handla om någon form av medhjälp eller bistånd”, säger dock rikspolischefen Dan Eliasson.

Den terrormisstänkte mannen skulle utvisas men hade gömt sig. På polisens hemsida svarade under måndagen gränspolischefen Patrik Engström på varför det varit svårt att utvisa mannen:

– Personen fanns inte på den adress han hade uppgivit och det fanns ingenting i våra system om att han skulle vara en farlig person. Verkställigheter med tvång till Uzbekistan sker dessutom endast i begränsad omfattning och med stor restriktivitet. Huvudregeln är att endast frivilliga utresor, utan eskort och utan myndighetskontakt kan genomföras, säger Patrik Engström.

Åkerierna: ”Teknik ska stoppa terror”

Runt 200 000 kronor kostar en pollare som man ställer på gågator i Stockholm för att freda sig från fordon på gågator, detta säger Dick Malmlund, säkerhetsexpert till Aftonbladet TV på måndagen. Han vill nu se fler sådana i Stockholm.

Åkerierna hoppas på att ny säkerhet ska stoppa terrordåd.

Åkerierna hoppas på att ny säkerhet ska stoppa terrordåd.

Svenska åkerierna uppger för Aftonbladet TV att ny teknik förhoppningsvis ska stoppa ny terror.

Mitt i har tidigare på måndagen berättat att Stockholms stad ställde ut fler lejon, en typ av pollare, natten mot måndag efter att gärningsmannen kört på flera av dem i sin framfart.

Minnesceremoni vid Stockholms stadshus

Under måndagen hölls en minnesceremoni vid Stockholms stadshus med anledning av fredagens terrordåd. En tyst minut hölls även över hela landet vid 12.00. Även SL deltog, och information om den tysta minuten gick ut till resenärerna i SL-trafiken.

Såhär såg programmet ut vid Stadshuset:

12.00: Stadshusklockan ringer. Därefter tyst minut.
12.01: Segnale solenne i 35 sekunder, varefter flaggorna går i topp. Därefter följer tal av Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad, och Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd och statsminister Stefan Löfvén.
12:10 Arméns musikkår spelar ”Allt under himmelens fäste”
12.15 Avslut.
*När stadshusklockan ringer nio slagklockor som spelar medeltida Sankt Örjansvisan.

Mitt i är på plats – läs mer här om minnesceremonin.

Följ vår livesändning här.


Polisen slog till mot företagslokal i Sollentuna

Vid midnatt under natten till i dag, måndag, slog polisen till mot ett saneringsföretag i Sollentuna. Enligt Aftonbladet ska lokalen ha kopplingar till den terrormisstänkte 39-åringen.

Enligt företaget ska 39-åringen sökt jobb där, men inte fått anställning.

– Jag har träffat honom en gång när han sökte jobb här. Han hade inte rätt kompetenser och var inte den vi sökte, mer än så var det inte, säger företagaren till Aftonbladet.


Förbättrat läge för flera skadade

Under kvällen i går, söndag, meddelade Stockholms läns landsting att nio patienter fortfarande vårdas på akutsjukhus efter lastbilsattacken i fredags.

Två av dem är allvarligt skadade och de vårdas på intensivvårdsavdelning.  Det innebär att läget för två personer har förbättras, då fyra tidigare bedömts som allvarligt skadade. Sju är lindrigt skadade.


Landstingstoppen hyllar sjukvårdens insatser efter terror.

I dag har Irene Svenonius (M) varit landstinget högste politiker i 100 dagar. En dag som hamnar helt i skuggan av terrordådet på Drottninggatan.

– Jag känner mig oerhört stolt över sjukvårdens insatser, säger hon.

Läs en långintervju med Irene Svenonius (M) här.SL förstärker tryggheten

SL fortsätter att ha förstärkt trygghetsarbete i dag, måndag. Fler trygghetsvärdar och väktare kommer att röra sig vid tunnelbanan.

– Framförallt är det så är det just runt T-centralen och övriga centrala stationer i tunnelbanan man kommer se vår närvaro, kanske också vid andra knutpunkter men det är främst i city det kommer märkas, säger Henrik Palmér vid SL:s pressjour till P4 Stockholm.

ANNONS