Efter terrordådet: Skolan sörjer 11-åringen

Maija Möller Grimakova är rektor på Campus Manilla.
Maija Möller Grimakova är rektor på Campus Manilla.
Campus Manilla på Djurgården.
Campus Manilla på Djurgården.
Maija Möller Grimakova.
Maija Möller Grimakova.
Campus Manilla på Djurgården är i sorg efter att en av eleverna dog i terrorattacken. Stödet till skolan har varit massivt de senaste dagarna.
– Hela Sverige visar sin värme och kärlek och man känner verkligen gemenskap, säger skolans rektor Maija Möller Grimakova.

En av de dödade i terrorattacken på Drottninggatan var en 11-årig flicka som gick på Campus Manilla på Djurgården. Elever, lärare och föräldrar har kommit till skolan de senaste dagarna för att tillsammans sörja flickan och bearbeta det som hänt.

”Omöjligt att förstå”

– Det är omöjligt att förstå vad som hänt men bara att prata med varandra är helande. Framför allt under söndagen har det varit föräldrar och barn här. Det är stillsamt och fint. Campus Manilla är en familj just nu och alla försöker tillsammans att bearbeta sorgen, säger Maija Möller Grimakova.

Och det är inte bara personer med en direkt anknytning till skolan som berörts av flickans död.

– Många utifrån har uttryckt sin sorg och sitt deltagande. Hela Sverige visar sin värme och kärlek och man känner verkligen gemenskap.

Hela Sverige visar sin värme och kärlek och man känner verkligen gemenskap.

Psykologer och präster stöttar

Från den stund det blev känt för skolan att det var en av deras elever som fallit offer i attacken började arbetet med att ge stöd och hjälp till de elever och den personal som varit i behov av det. Skolan har kallat in extrapersonal i form av psykologer och präster, utöver den styrka bestående av kuratorer och psykologer som vanligtvis arbetar på skolan.

– Och lärare som har kommit till skolan har inte kommit hit för att jobba, utan mer för att vi tillsammans ska bearbeta vår sorg så att vi ska stå starka inför eleverna på tisdag när de kommer tillbaka från påsklovet.

På tisdag kommer eleverna att delta i minnesstunder som är anpassade efter årskurs. Det kommer också hållas en minnesstund för föräldrar att delta i.

Under en tid framöver kommer skolan att ha förstärkning för elev- och personalhälsovård, berättar Maija Möller Grimakova.

– Det blir att ta en dag i taget. Vi planerar men är samtidigt observanta på hur barnen reagerar och sen hanterar vi situationen utifrån det.