Min lokala hjälte

Akilov avslöjade planen tre dagar innan dådet

Foto: Förundersökning/Polisen
Foto: Förundersökning/Polisen
Rakhmat Akilov skickade en bild på Drottninggatan i en chatt, tre dagar innan terrordådet.
"Jag planerar denna gatan, den är 3 kilometer lång och det är bara folk där.”, skrev han enligt Aftonbladet.

Rahkmat Akilov har vi flera tillfällen chattat om sina terrorplaner. Tre dagar innan dådet skickade han en bild på Drottninggatan och övervägde att slå till på kvällen, skriver Aftonbladet.

”Min bror, på fredagskvällen blir den gatan full med bögar, lesbianer och annan skit.”, skrev han i samband med detta. Anledningen till att han ändå satte planen i verket dagtid var för att lättare kunna stjäla en lastbil.

Material till en bomb

Han berättade även att han skaffat material till en bomb.

”Efter att jag har genomfört det kommer inte Islamiska Staten att förneka eller ta avstånd från mina handlingar.”, skrev han enligt Aftonbladet.

När dådet väl var utfört skrev han direkt efteråt: ”I centrala Stockholm har jag kört över tio stycken”.

Avslöjade planerna tidigare

Men Akilov kan ha avslöjat planerna ännu tidigare.

Redan den 15 mars chattade han en vän om sina planer genom appen whatsapp.

”Jag vill köra med en stor bil i centret genom kuffarna (de otrogna, reds anm). Och sen skjuter polisen mig och det är det.”.

Enligt Dagens Nyheter var vännen en asylsökande man från Örkelljunga, som Akilov försökt övertala att hjälpa honom med terrordådet.

För en vakt på häktet ska Rakhmat Akilov ha sagt att han var missnöjd med dådet. Hans mål var att döda 40-50 personer. Målet ska också ha varit att krascha lastbilen ner i T-centralen – inte varuhuset Åhléns, rapporterar Aftonbladet.

I förhör beskriver han också hur han misslyckades med sprängladdningen.

– Acetonet började brinna i hytten, mina byxor fattade eld. Jag väntade på att gasflaskorna skulle detonera, men det gjorde de inte, säger Akilov i förhör, enligt Aftonbladet.