Min lokala hjälte

”Hoppas att han får det straff han förtjänar”

I går åtalades Rakhmat Akilov för terrordådet den 7 april.
I går åtalades Rakhmat Akilov för terrordådet den 7 april.
Usanee Pinpetch, 35, från Vällingby, var en hårsmån från att träffas av lastbilen under terrordådet den 7 april förra året.
– Hade inte min sambo dragit undan mig så hade jag blivit överkörd, säger hon.

I går väcktes åtal mot Rakhmat Akilov efter terrordådet den 7 april förra året. Avilov åtalas för terroristbrott och försök till terroristbrott alternativt framkallande av fara för annan.

Psykiskt sitter det såklart i.

Usanee Pinpetch

En av de 150 målsägande är 35-åriga Usanee Pinpetch från Vällingby. Hon befann sig i korsningen Drottninggatan/Olof Palmes gata den där fredagseftermiddagen förra året. Hennes sambo var den som först märkte att någonting var fel, att människor började springa. Han vände sig om och såg han lastbilen komma rusande mot dem.

– Plötsligt tog min sambo mig i armen och drog in mig mot trottoarkanten. Jag blev ganska upprörd, för jag hade fortfarande inte märkt något. Sedan tittade jag bakåt och då var lastbilen bara några få steg ifrån oss, säger Usanee Pinpetch.

– Hade jag stått kvar där jag stod innan min sambo drog undan mig så hade jag blivit överkörd.

Usanee Pinpetch

Usanee Pinpetch från Vällingby var en hårsmån från att träffas av lastbilen på Drottninggatan.

Hon ser hur människor kastas upp i luften när lastbilen träffar dem. Och så minns hon hur allting blev tyst.

– Man är i chocktillstånd och hör inte ett enda ljud.

Försöker hjälpa pojke

Usanee Pinpetch och hennes sambo har klarat sig ute fysiska skador, men andra människor ligger skadade på gatan. De försöker hjälpa en pojke som träffats av lastbilen.

– Pojken sa bara ”mamma, mamma”.

När pojken förts till sjukhus går Usanee Pinpetch och hennes sambo till Cityakuten för att tvätta av sig. De stannar kvar där tills området är säkrat och de får åka hem. De är fysiskt oskadda, men psykiskt sitter spåren kvar.

– Fysiskt är jag hel, men psykiskt sitter det såklart i, säger hon.

Nu har det snart gått ett år, och rättegången mot Akilov närmar sig. I dag längtar Usanee Pinpetch bara efter att allting ska vara över.

– För tillfället känns det helt okej. Jag vill bara att allting ska vara överstökat. Jag hoppas att han får det straff han förtjänar, säger hon.