Min lokala hjälte

Skickade bilder inifrån lastbilen

Rakhmat Akilov tog bilder inifrån hytten på lastbilen när han körde mot Drottninggatan och terrordådet.
Rakhmat Akilov hade kontakt med flera personer före och efter terrordådet.
I åtalet mot Rakhmat Akilov framgår det att den misstänkte terroristen hade kontakt via mobiltelefon med flera personer både under och strax efter attacken på Drottninggatan. Bland annat inifrån hytten på lastbilen strax innan terrorfärden.

Av stämningsansökan framgår att Rakhmat Akilov hade en chattkonversation via mobiltelefonen inifrån den stulna lastbilen alldeles innan han körde in på Drottninggatan. Han ska då också ha skickat en bild till personen han chattade med.

Åtalet visar att Akilov hade kontakt med flera personer både strax innan dådet och tiden fram till gripandet samma kväll i Märsta.

Bild inifrån lastbilen tagen av Rakhmat Akilov strax innan han svängde in på Drottninggatan och påbörjade terrordådet.

Ses prata i telefon

Efter attacken på Drottninggatan åkte Rakhmat Akilov mot Arlanda där han bytte till en buss mot Märsta. På en övervakningsfilm, i samband med att han kliver på buss 583 vid terminal 4 på Arlanda, ser det ut som att Akilov pratar i telefon.

En analys av hans mobiltelefon visar också att han ungefär samtidigt, klockan 17.01, ringde ett 2 minuter och 16 sekunder långt samtal till ett svenskt mobilnummer.

Misstänkt medhjälpare avskrevs

Enligt Säpo har Akilov haft ett 20-tal chattkontakter, men man tror att det är färre personer som ligger bakom. Bara en av dessa personer ska ha befunnit sig i Sverige. Det inleddes en förundersökning mot personen, men den har lagts ner och misstankarna har avskrivits, enligt Säpo.

Klockan 19.55 greps Rakhmat Akilov på Steninge Allé i Märsta.