Min lokala hjälte

Stans nya teknik kan stoppa lastbilsattacker

Terrrordådet: Ögonblicket när Rakhmat Akilov kraschar lastbilen in i Åhléns på Drottninggatan
Ny teknik som stoppar rusande lastbilar ska testas i Stockholm.
Framrusande lastbilar skulle kunna stoppas – med hjälp av GPS.
I vår vill Stockholm testa metoden i syfte att förhindra framtida terrorattacker.

Rakhmat Akilov dödade fem personer under terrorattentatet den 7 april. Efter dådet riktades skarp kritik mot Drottninggatans betonglejon, vars motståndskraft inte räckte för att stoppa den rusande lastbilen.

– Betonglejonen är inget 100-procentigt skydd mot terrorattacker. De används framförallt för att stoppa obehörig trafik, säger Erik Söderberg, presstalesperson på trafikkontoret.

Betonglejon som flyttats av lastbilen när Rakhmat Akilov begick terrordådet i Stockholm

Bilder från förundersökningen visar hur ett betonglejon flyttades av lastbilen – och slungades in i Stadium på Drottninggatan. Foto: Polisen.

Ny metod kan stoppa lastbilar

80 nya betonglejon har utlovats för att öka säkerheten. Samtidigt ställs ytterligare krav på stadens säkerhetsarbete.

Nu vill Stockholms stad ta fram nya metoder för att stoppa framtida terrorattacker. Tillsammans med Trafikverket, Göteborgs stad och flera lastbilstillverkare har man utrett möjligheten att använda sig av så kallad geofencing, ett elektroniskt system som kan hindra fordon att köra i för hög hastighet på vissa, utvalda platser.

– Vi arbetar med det här och hoppas kunna utföra de första testerna under våren, säger Erik Söderberg.

Kan begränsa hastigheten till promenadtakt

Geofencing är inte en ny metod, men används vanligtvis av lastbilsfirmor för att lokalisera fordon med hjälp av GPS. Nu är det tänkt att tekniken ska användas för att bestämma villkoren för trafiken i ett visst område. Tekniken kan få stopp på fordon som kapats av obehöriga förare, eller begränsa hastigheten för fordon som kör fört fort.

Det kan också utlösa ett larm om fordonet lämnar ett visst område.

– Det handlar om att specificera data i en viss zon, vissa stadsdelar, säg till exempel kring Rosenbad. Då vill vi säkerställa att det inte går att köra in där eller begränsa hastigheten automatiskt på gågator – där ska fordonet automatiskt gå ner till promenadtakt, och det spelar ingen roll hur mycket föraren trycker på gasen, säger Carl Johan Almqvist i en intervju med Computer Sweden i maj.