Terrordömda får tolv års fängelse

39-åringen från Jakobsberg kunde ha stoppat terroristerna – men avstod.

Nu döms han och tre andra till tolv års fängelse, för förberedelse av terrorbrott.

De fyra terrormisstänkta männen från Sverige som stått inför rätta i domstolen i danska Glostrup dömdes i förra veckan till tolv års fängelse, för försök till terrorbrott mot tidningarna Jyllandsposten/Politiken, där målet var att döda så många som möjligt.

Förberedelserna gjordes, enligt domen, i 39-åringens lägenhet i Jakobsberg. Svensk polis avlyssnade lägenheten och kunde bland annat höra 39-åringen prata om terrorförberedelserna mot danska tidningen Jyllandsposten/Politiken. Mannen har medgivit att han talat om ett attentat och att det hade något med tidningens Muhammedteckningar att göra.

Den 28 december 2010 åkte de fyra männen från Jakobsberg och vidare söder-ut på E4 i en hyrbil. Svenska Säpo följde efter i en civil bil, enligt danska tidningen Jyllandsposten, en uppgift Säpo inte vill kommentera, enligt Sara Kvarnström på myndighetens presstjänst.

Strax innan Jönköping klev 39-åringen ur bilen. Varför Jakobsbergsbon klev av är oklart. Själv har han gett olika förklaringar till vart de skulle, och målet med bilresan.

Domstolen i Glostrup tycker ändå att bevisen sammantaget talar för att 39-åringen deltagit i terrorförberedelser. Jakobsbergsbon gjorde exempelvis inget för att stoppa de andra, trots att polisen var i kontakt med honom. Han greps senare i sin bostad.

39-åringen var också den, enligt domen, som ordnade terroristernas övernattningslägenhet i Köpenhamn. Han har också medgivit att han kände till vapnen som togs i beslag.

De tre andra männen – 46, 32 och 31 år – åkte vidare till Köpenhamn där dansk polis grep dem.

I hyrbilen hittades ett kulsprutegevär, ljuddämpare till ett kulsprutegevär och 70 skarpa patroner. I bakluckan hittades två kartonger med 200 rullar plasttejp, enligt domen avsedda för att binda människor med.

46-åringen och 32-åringen har, liksom Jakobsbergsbon, gett olika förklaringar om vart de skulle, och målet med bilresan. 31-åringen har inte uttalat sig alls.

Lokaltidningen Mitt i har sökt 39-åringens advokat.

Fakta

Greps hemma

39-åringen greps i sin lägenhet i Jakobsberg i december 2010.

De tre andra männen – 46, 32 och 31 år – greps vid samma tid i en bostad i Danmark.

Männen har nu dömts för förberedelse av terrorattentat mot danska tidningen Jyllandsposten, som tidigare publicerat Muhammedteckningar.