ANNONS

Måsar terroriserar boende i Arenastaden

En mås sitter på ett parasol och ser ut över torget vid Friends.
En mås sitter på ett parasol och ser ut över torget vid Friends.
Magnus Erenrot kan inte använda uteplatsen där han bor för alla måsar som stör friden.
Magnus Erenrot kan inte använda uteplatsen där han bor för alla måsar som stör friden.
Runt omkring i bostadsområdet är nedfläckat med fågelskit.
Runt omkring i bostadsområdet är nedfläckat med fågelskit.
Har sitter fåglarna och häckar om dagarna.
Har sitter fåglarna och häckar om dagarna.
Råstasjön, Solna, naturreservat
Magnus Erenrot misstänker att måsarna ursprungligen kommer ifrån Råstasjön.
Måsar som cirkulerar runt Arenastaden.
Måsar som cirkulerar runt Arenastaden.
En stor flock med måsar har flyttat upp på taket till Mall of Scandinavia. "De skiter ner överallt och skriker dagarna i ända" klagar en boende i området. Solna stad säger att det är fastighetsägaren som bär ansvaret till att få bort måsarna.
ANNONS

Se hur många måsar som har flyttat upp på taket till Mall of Scandinavia:

– De för ett jäkla liv och man riskerar att bli attackerad så fort man går ut genom dörren, säger Magnus Erenrot.

Han bor i ett radhus som är byggt ovanpå Mall of Scandinavia, och ett stenkast från hans terrass syns taket på Friends Arena. Magnus Erenrot och de andra hyresgästerna är inte ensamma där uppe. För under sommaren har måsar börjat bosätta sig på avsatser till hustaken. Överallt på träplankorna längs husen syns vita fläckar av fågelbajs.

Måsarnas närvaro har blivit en stor plåga för alla boende menar Magnus Erenrot som inte känner att han inte kan vistas på sin terrass längre.

Måsarnas närvaro har blivit en stor plåga tycker Magnus Erenrot som inte känner att han kan vistas på sin uteplats längre. Foto: Alexander Jacobsson

– Det är förfärligt rent ut sagt. Försöker man skrämma bort dem så skiter de på en, säger han och börjar klappa intensivt med händerna för att demonstrera.

En svärm av måsar lyfter då samtidigt från takåsarna och börjar cirkulera runt husen. De skriker högt och känns hotfulla.

Jag fick bara till svar från kommunen att det var tråkigt och att man inte kan göra något under häckningsperioden, eftersom de är fridlysta då.

ANNONS

Enligt honom började måsinvasionen den här sommaren. Han tror att orsaken är matrester lämnas kvar på borden på uteserveringarna nere på torget som lockar till sig måsarna från intilliggande Råstasjön.

– Det var tydligt att de kom hit så fort uteserveringarna öppnade. Nu har de fått ungar och därför är de extremt aggressiva, säger han.

Måsarnas hemmamiljö är förmodligen fågelreservatet i Råstasjön. Foto: Alexander Jacobsson

Enligt honom så börjar måsarna kraxa runt klockan 04 på morgonen och tystnar runt 01 på natten. Alltså i nära 21 timmar om dygnet för de oväsen berättar Magnus Erenrot som inte kan ha fönstret öppet längre när han sover.

Han har varit i kontakt med Solna stad för att påtala problemet och bett dem sätta in åtgärder så att inte fler fåglar flyttar upp på taken.

– Jag fick bara till svar från kommunen att det var tråkigt och att man inte kan göra något under häckningsperioden, eftersom de är fridlysta då, säger han.

På golven i bostadsområdet syns mängder med fågelskit. Foto: Alexander Jacobsson

Är inte kommunens ansvar

När Lokaltidningen Mitt i, ringer miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Solna stad ges ungefär samma svar. De säger att ansvaret ligger hos berörd bostadsrättsförening eller fastighetsägare.

– Om man störs av fåglar eller andra djur i sitt bostadsområde så är det dit man ska vända sig till i första hand. När det gäller skadeskjutning av fåglar inom tättbebyggt område så är det Länsstyrelsen som utfärdar tillstånd till det, säger Christina Hellman, ansvarig på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

I tillägg berättar Christina Hellman att hon inte kände till att det var ett omfattande problem med måsarna runt Friends.

– Vi har hittills bara fått in klagomål från en person, säger hon.

Lokaltidningen Mitt i, har kontaktat några av restaurangerna runt Arenastaden för en kommentar, men alla tillfrågade har antingen lämnat frågan obesvarad eller avböjt att medverka. Även pressansvarig för Mall of Scandinavia har inte gått att nå.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.