ANNONS

Stor terrorövning hålls i Kungsängen

Bilden är arrangerad.
Bilden är arrangerad.
Polis, brandkår och ambulans samlas idag på Livgardet i Kungsängen för att delta i en stor övning om hur man ska agera i händelse av ett stort terrorattentat.
ANNONS

Samverkansövningen Wargvinter samlar omkring 400 personer från de olika blåljusmyndigheterna för att öva på hur man gemensamt agerar om ett stort terrorattentat med många skadade och döda skulle inträffa.

– Deltagarna har tränats under vår, sommar och höst och det är en gemensam slutövning som genomförs, säger Björn Westerdahl som är kommunikatör på Storstockholms brandförsvar.

Deltar gör Storstockholms brandförsvar, Södertörns brandförsvarsförbund, Brandkåren Attunda, ingripandegrupper och specialfunktionsgrupper inom polisen, SOS Alarm samt sjukvårdsgrupper och ambulans från Stockholms läns landsting.

Övningen sker i en uppbyggd kulissby på Livgardets övningsfält.

Syftet är att de ska träna sin förmåga att samverka och arbeta gemensamt under en händelse med pågående dödligt våld. I övningsscenariot gör en terrorgrupp ett koordinerat angrepp mot Stockholm, med många skadade och döda som följd.

Svante Borg, förbundsdirektör Storstockholms brandförsvar. Foto: Peter Knutsson

– Vid ett terroristattentat är den första timmen helt avgörande. Det mesta kommer gå på automatik; vad vi gör, hur vi samordnar oss mellan aktörer, hur vi väljer att lösa uppdraget. Men den automatiken måste tränas in, det är inget som kommer av sig själv. Det är detta som vi tränar på i övningen Wargvinter, säger Svante Borg, chef för Storstockholms brandförsvar i ett pressmeddelande.

Blåljusmyndigheterna ska rädda liv, avbryta gärningspersonerna och så långt det är möjligt minska effekterna av angreppet.

ANNONS

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.