Tessinparken kan få en äng

Ängsmarker och permanent stadsodling är några saker som kan komma att bli verklighet i Tessinparken.
Ängsmarker och permanent stadsodling är några saker som kan komma att bli verklighet i Tessinparken.
Nu kan Tessinparkens norra del få såväl ängsmarker som en permanent stadsodling.
– Det ska gå att odla från slutet av april,säger Fredrik Ekroth på parkmiljöavdelningen.

För några år sedan fick Tessinparken ett ordentligt ansiktslyft. Mellan 2008-2012 fick parken bland annat nytt grus, ny belysning renoverade dammar och ett upprustat entréområde mot Valhallavägen. En rejäl uppfräschning som kostade cirka 14 miljoner kronor.

Nu vill parkmiljöavdelningen fortsätta att utveckla det uppskattade grönområdet på Östermalm.

Med en stadsodling som blir permanent med platsbyggda lådor hoppas man kunna locka till sig fler odlare.

– Det ska gå att odla från slutet av april eller i början av maj, säger Fredrik Ekroth.

Ett område med ängsmark och fruktträd ska locka till sig pollinatörer i högre utsträckning än vad som är fallet i dag. Men förslagen syftar också till att höja skönheten.

Enligt den tidiga planen ska ängsstråket ta plats i parkens nordöstra del, alltså på remsan mellan Blanchegatan och Askrikegatan.

– Exakt hur stor yta som ängen ska uppta är inte bestämt. Det är i början av våren som vi kommer att titta på det mer i detalj, om förslaget går igenom. Men vi vill fortfarande ha kvar en gräsyta i mitten där man ska kunna picknicka eller spela kubb till exempel, säger Fredrik Ekroth vid Parkmiljöavdelningen norra innerstaden.

Om förslaget går igenom på nästa möte i stadsdelsnämnden är tanken att man ska komma i gång och göra klart arbetet under 2017. Stadsdelsnämnden står för den större delen av finansieringen, 2,2 miljoner kronor och Länsstyrelsen skjuter till de resterande 1,2 miljonerna.