Test: Här är Järfällas semlor

Mitt i:s reportrar Stina Gustafsson, Anna Nyberg, Anders Björklund och Ida Persson har käkat sig igenom Järfällas utbud av semlor.
Mitt i:s reportrar Stina Gustafsson, Anna Nyberg, Anders Björklund och Ida Persson har käkat sig igenom Järfällas utbud av semlor.
Sans rival, Jakobsberg  Pris: 33 kr  Vikt: 169 g  Omkrets: 32 cm  Höjd: 10 cm  <b>Testets största semla.</b> Stor ficka med mandelmassa med smak av marsipan. Grädden för hårt vispad. Passar för en skogshuggare.
Sans rival, Jakobsberg Pris: 33 kr Vikt: 169 g Omkrets: 32 cm Höjd: 10 cm <b>Testets största semla.</b> Stor ficka med mandelmassa med smak av marsipan. Grädden för hårt vispad. Passar för en skogshuggare.
Gillesgården, Kallhäll  Pris: 25 kr  Vikt: 114 g  Omkrets: 29 cm  Höjd: 8 cm  Ser ut som en adelsdam. Men &lt;b&gt;var är mandelmassan&lt;/b&gt;? Mängden ryms i en ärta. Bullen är så torr att den faller sönder. Känns inte färsk.
Gillesgården, Kallhäll Pris: 25 kr Vikt: 114 g Omkrets: 29 cm Höjd: 8 cm Ser ut som en adelsdam. Men <b>var är mandelmassan</b>? Mängden ryms i en ärta. Bullen är så torr att den faller sönder. Känns inte färsk.
Biltemas kafé, Veddesta  Pris: 12 kr  Vikt: 119 g  Omkrets: 32 cm  Höjd: 8 cm  &lt;b&gt;Testets fulaste.&lt;/b&gt; Stor bulle som dessutom är hård och ganska torr. Mandelmassan är god och väldigt söt men har lite kemisk smak.
Biltemas kafé, Veddesta Pris: 12 kr Vikt: 119 g Omkrets: 32 cm Höjd: 8 cm <b>Testets fulaste.</b> Stor bulle som dessutom är hård och ganska torr. Mandelmassan är god och väldigt söt men har lite kemisk smak.
Boulevard, Barkarbystaden  Pris: 30 kr  Vikt: 155 g  Omkrets: 31 cm  Höjd: 9 cm  Stilig med fin färg. Fluffig grädde och generöst med mandelmassa med större bitar i. Fluffigt, saftigt bröd. &lt;b&gt;Testets godaste.&lt;/b&gt;
Boulevard, Barkarbystaden Pris: 30 kr Vikt: 155 g Omkrets: 31 cm Höjd: 9 cm Stilig med fin färg. Fluffig grädde och generöst med mandelmassa med större bitar i. Fluffigt, saftigt bröd. <b>Testets godaste.</b>
Coop extra, Jakobsberg  Pris: 18 kr  Vikt: 132 g  Omkrets: 30 cm  Höjd: 7 cm  Ser ut som &lt;b&gt;Platons idésemla&lt;/b&gt;. Saftigt bröd, lagom med grädde, men lite snålt med mandelmassa. God, men inte fantastisk.
Coop extra, Jakobsberg Pris: 18 kr Vikt: 132 g Omkrets: 30 cm Höjd: 7 cm Ser ut som <b>Platons idésemla</b>. Saftigt bröd, lagom med grädde, men lite snålt med mandelmassa. God, men inte fantastisk.
Knäpp upp byxorna, mjuka upp käken och hugg in. Fettisdagen är här.

Mitt i:s redaktion har mumsat sig igenom Järfällas semmelskörd - och hittat både guldkorn och besvikelser.

Klicka på bildspelet för att se de testade semlorna - och vilken som korades till vinnare.

I dag är det fettisdagen och många passar på att frossa i grädde och mandelmassa. Varje år äter svenskarna 40 miljoner semlor.

Men semlan är ett bakverk med gamla anor som har sin förlaga i hetväggen från 1700-talet.

Men i dag dyker det upp allt fler varianter. Linus Larsson, som vann TV4:s Hela Sverige bakar i höstas, tycker att regler är till för att brytas.

– Jag är inget fan av den vanliga semlan, därför försöker jag göra något i mitt eget tycke. Semlan är en klassiker och därför finns det lite ”no no”, men jag tycker att man ska kunna vara kreativ, säger han.

Hans favoritsemla är därför bakad på briochebröd, ett franskt vetebröd med mer smör och ägg; fylld med en chokladkräm och toppad med vaniljgrädde.

– Jag tycker det är kul att få testa gränderna. Den klassiska semlan kommer alltid att finnas kvar och för de som vill testa på något annat finns de nya varianterna.

I vårt lokala test höll vi oss till klassiker från fem olika ställen i Järfälla.

Fakta

Mitt i:s testpanel

Stina Gustafsson, reporter i Sollentuna: Älskar grädde och bullar. Men har lite svårt för mandelmassa.

Anna Nyberg, reporter i Järfälla: Äter minst tio semlor varje år, men har svårt för smaklös grädde och brukar skrapa bort det mesta.

Anders Björklund, reporter i Botkyrka: Laktosintolerant, men offrar sin mage i journalistikens tjänst.

Ida Persson, reporter i Upplands-Bro: Kakmonster, men inget fan av bullar. Det krävs mycket för att imponera på mig.