Test: Här är Upplands-Bros bästa semla

Mitt i:s reportrar Stina Gustafsson, Anna Nyberg, Anders Björklund och Ida Persson har käkat sig igenom Järfällas utbud av semlor.
Mitt i:s reportrar Stina Gustafsson, Anna Nyberg, Anders Björklund och Ida Persson har käkat sig igenom Järfällas utbud av semlor.
Sannas konditori, Brunna:  Vikt: 152 g  Omkrets: 34 cm  Pris: 28 kr  Bullen har en bra, fluffig konsistens. Känns hemlagad, långt ifrån löpande band-tillverkad och <b>bäst i test</b>. Minus: liiite för mycket grädde.
Sannas konditori, Brunna: Vikt: 152 g Omkrets: 34 cm Pris: 28 kr Bullen har en bra, fluffig konsistens. Känns hemlagad, långt ifrån löpande band-tillverkad och <b>bäst i test</b>. Minus: liiite för mycket grädde.
Chris café, Kungsängen:  Vikt: 121 g  Omkrets: 31,5 cm  Pris: 30 kr  Oj, sicken &lt;b&gt;torr bulle.&lt;/b&gt; Den är inte äcklig, men ganska smaklös. Grädden har fått en liten hinna på sig, kanske har den stått för länge? En dussinsemla.
Chris café, Kungsängen: Vikt: 121 g Omkrets: 31,5 cm Pris: 30 kr Oj, sicken <b>torr bulle.</b> Den är inte äcklig, men ganska smaklös. Grädden har fått en liten hinna på sig, kanske har den stått för länge? En dussinsemla.
Petjos café, Kungsängen:  Vikt: 131 g  Omkrets: 33 cm  Pris: 30 kr  En rejäl hawaiivåg av grädde, nästan oaptitligt mycket. Och &lt;b&gt;var är mandelmassan&lt;/b&gt;? Där, gömd under gräddhavet. Bullen däremot är väldigt saftig och god.
Petjos café, Kungsängen: Vikt: 131 g Omkrets: 33 cm Pris: 30 kr En rejäl hawaiivåg av grädde, nästan oaptitligt mycket. Och <b>var är mandelmassan</b>? Där, gömd under gräddhavet. Bullen däremot är väldigt saftig och god.
Mazarin konditori:  Vikt: 180 g  Omkrets: 36 cm  Pris: 40 kr  Är det fullkorn? Det smakar jordnöt! Eller är det pistage? En god semla med &lt;b&gt;vuxen smak&lt;/b&gt;, för den som vill testa något nytt. Traditionalister riskerar att bli besvikna.
Mazarin konditori: Vikt: 180 g Omkrets: 36 cm Pris: 40 kr Är det fullkorn? Det smakar jordnöt! Eller är det pistage? En god semla med <b>vuxen smak</b>, för den som vill testa något nytt. Traditionalister riskerar att bli besvikna.
Knäpp upp byxorna, mjuka upp käken och hugg in. Fettisdagen är här. Mitt i:s redaktion har mumsat sig igenom Upplands-Bros semmelskörd - och hittat både guldkorn och besvikelser.

Klicka på bildspelet för att se de testade semlorna - och vilken som korades till vinnare.

Svenskarna sätter i sig 40 miljoner semlor varje år. Bakverket med vitt mjöl, grädde och mandelmassa kom på 1900-talet och har varierats in absurdum de senaste åren.

Tjejsemla, semmelsmoothie och semmelwrap är bara några exempel på konditoriernas försök att uppgradera den klassiska bullen.

Mitt i-redaktionen gick back to basics och testade klassiska semlor från fyra caféer i Upplands-Bro.

Inför testet rådgjorde vi med vinnaren av Hela Sverige bakar i TV4, Linus Larsson.

– Jag är inget fan av den vanliga semlan, därför försöker jag göra något i mitt eget tycke. Semlan är en klassiker och därför finns det lite ”no no”, men jag tycker att man ska kunna vara kreativ, säger han.

Vad tycker du? Läs Mitt i:s test och hitta din favorit.

Fakta

Mitt i:s testpanel

Stina Gustafsson, reporter i Sollentuna: Älskar grädde och bullar. Men har lite svårt för mandelmassa.

Anna Nyberg, reporter i Järfälla: Äter minst tio semlor varje år, men har svårt för smaklös grädde och brukar skrapa bort det mesta.

Anders Björklund, reporter i Botkyrka: Laktosintolerant, men offrar sin mage i journalistikens tjänst.

Ida Persson, reporter i Upplands-Bro: Kakmonster, men inget fan av bullar. Det krävs mycket för att imponera på mig.