De vill testa luften vid graffitiväggen

Väggen vid brofästet i Tanto invigdes i september 2016
Väggen vid brofästet i Tanto invigdes i september 2016
En stark kemisk lukt vid graffitiväggen i Tanto.
Det påstår oppositionen, som nu vill att luftkvalitén testas.
Att andas in färgångorna skulle kunna vara farligt för dem närmast väggen, enligt Kemikalieinspektionen.

I Tantolunden öppnade förra hösten den första lagliga graffitiväggen på Södermalm. En sju meter lång och tre meter hög vägg vid Liljeholmsbrons fäste.

Väggen har det senaste året använts flitig. Så gott som dagligen målas den. Men hur hur påverkar det luftkvalitén i närområdet? Den frågan ställer sig nu Christoffer Järkborn (M) Anne-Lie Elfvén (L) och Leif Kroon (KD) i en skrivelse till stadsdelsnämnden.

”Under sommaren har vi pratat med flera boende på Södermalm som påpekat att det är mycket stark kemisk lukt i anslutning till graffitiväggen. Denna lukt känns både när man går på bron men också vid trappen samt promenadstråket i anslutning till väggen”, skriver oppositionspolitikerna.

De vill nu att staden ska göra tester vid väggen för att kontrollera luftkvalitén. Samt att man tar fram förslag på hur problemet med den stickande lukten ska åtgärdas.

Mindre farligt utomhus

Sprejfärger, som till största del används på graffitiväggen, innehåller ofta giftiga ämnen som kan vara farliga att andas in, enligt Kemikalieinspektionen. Men att risken är störst för dem som står precis intill sprejfärgen då den används.

När man sprejar utomhus är det också betydligt mindre risk än när man sprejar inomhus. Men inspektionen rekommenderar att barn inte är med i närheten när man sprejar.