ANNONS

Testad kebab var spetsad med hästkött

100 procent nötkött, som lovat? Nej, på en av de kontrollerade Sollentunarestaurangerna bestod provet till 1 procent av hästkött.
100 procent nötkött, som lovat? Nej, på en av de kontrollerade Sollentunarestaurangerna bestod provet till 1 procent av hästkött.
Kebaben innehöll hästkött – men bara en procent.

Det visar Sollentuna kommuns granskning av ett antal restauranger med kebab på menyn.

– Jag känner mig lurad, man måste kunna lita på märkningen, säger ägaren.
ANNONS

I Malmö briserade en stor kebabskandal förra året. Flera prov av kebab visade att de till 50 procent bestod av hästkött – trots att märkningen utlovade 100 procent nöt.

Under våren har livsmedelsinspektörerna på miljökontoret i Sollentuna tagit prover från fem slumpvis utvalda restauranger med kebab på menyn.

Förra veckan kom resultaten från laboratoriet.

Från en av restaurangerna visade provet spår av hästkött. För att vara på den säkra sidan gjordes ett nytt prov, men även det visade på spår av häst.

– Det handlar om mindre än en procent, Där inte farligt, men det stämmer inte med märkningen som anger att det ska vara 100 procent nötkött, säger Fouad Maroof, livsmedelsinspektör på kommunen.

Kebabköttet kommer från en fabrik i Linköping som nu ligger under statliga Livsmedelsverkets tillsyn, efter att miljökontoret i Sollentuna rapporterat in spåren av hästkött.

– Det här är inte den enskilda restaurangens fel utan fabrikens, säger Fouad Maroof.

Orsaken kan vara slarv med hanteringen, tror han.

– Vi har varit i kontakt med fabriken och de uppger att de importerar kött fån tre olika leverantörer. De är skyldiga att testa och analysera råvaran innan de blandar och säljer den vidare. Det vet jag inte om de har gjort.

ANNONS

Ägaren till den restaurang som råkat ut för leveransen med häst-spetsad kebab är besviken och har slutat köpa från just den fabriken.

– Jag känner mig lurad. Jag litade på att det var 100 procent nötkött som de skrivit. Det är inte så farligt egentligen men man måste alltid kunna lita på märkningen.

Fakta

Första testet i Sollentuna

Miljökontorets kontroll av kebabkött är en del av en gemensam satsning i hela Stockholms län.

I Sollentuna är det första gången kebabkött testas på det här viset.

Varje prov bestod av 50 gram kebabkött som skickades till ett laboratorium som analyserade förekomsten av kött från olika djurarter.

Källa: Miljökontoret

ANNONS