Testamente: 9 miljoner till hemtjänstpersonal

"Han skiter nog i att han blivit sol- och vårad" säger åklagaren Thomas Forsberg
"Han skiter nog i att han blivit sol- och vårad" säger åklagaren Thomas Forsberg
En 92-årig man från Täby gav hundratusentals kronor och testamenterade ytterligare miljoner till en kvinna från Järfälla som jobbat hos honom.
Nu åtalas kvinnan och hennes make för mutbrott och ocker.

– Det är en frikostig herre som dessutom blivit kär. Då är han ett offer även om han inte tillfullo insett det själv, säger åklagaren.

Ett gift par från Järfälla åtalas för grovt ocker och tagande av muta.

Efter att under en tid ha jobbat inom hemtjänsten hos en äldre man i Täby ska de ha övertygat mannen om att ge dem stora summor pengar – över tvåhundratusen kronor. Till sist ska de även ha förmått den äldre mannen att testamentera hela sin kvarlåtenskap åt kvinnan. I tillgångar och fastighet ska det uppgå till omkring nio miljoner kronor.

Han skiter nog i att han blivit sol- och vårad

Thomas Friberg, åklagare

Men ärendet är komplicerat. Inget pekar på att mannen själv sett sig som ett brottsoffer under tiden – istället tyder det mesta på att han helt enkelt fäst sig vid kvinnan. Eftersom han själv saknar nära arvingar har han beslutat att ge henne kvarlåtenskapen.

Det är heller inte mannen själv som anmält kvinnan och hennes man. Istället är det grannar och bekanta som oroat sig för hans skull och gjort orosanmälningar till kommunen.

– Det är en sol- och vårhistoria. Vi får väl se vad han säger, han skiter nog i att han blivit sol- och vårad, för han trivs med kvinnan. Det här är en frikostig herre som dessutom blivit kär. Då är han ett offer även om han inte tillfullo insett det själv, säger Thomas Forsberg som är åklagare vid riksenheten mot korruption.

Får inte muta hemtjänsten

För åklagaren finns två skilda frågor. Den ena är om de åtalade tagit emot en muta när de tagit emot kontanter av mannen – vilket Thomas Forsberg menar borde vara enkelt att bevisa.

Mannen har tagit ut stora summor pengar och strax därefter har motsvarande summor satts in på de åtalades konton.

– Hon jobbar inom hemtjänsten, hon får inte ta emot en krona från sina brukare. Vi vill inte ha ett samhälle där folk betalar för bättre eller mera vård. Det här är ju extremfall, men man kan leka med tanken på att betala mindre summor för att personal ska stanna längre, säger Thomas Forsberg.

Den andra åtalspunkten, om ocker, är svårare att bevisa. Där måste åklagaren bevisa att paret utnyttjat mannens ”trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning” för att få pengar.

– Han är vårdtagare och är helt beroende av sina vårdare. De har begränsat hans kontakter med grannarna och släktingarna. Han har det väl ställt och verkar inte ha koll på pengars värde på olika sätt, säger Thomas Forsberg.

Kvinnan förnekar brott

Den åtalade kvinnan advokat, Baharak Vaziri, säger att kvinnan helt förnekar brott och att hon inte haft något uppsåt.

– Han har skrivit över testamentet till henne. Det här är hans yttersta vilja och han är väldigt klar i huvudet. Det finns ingen sjukdomsbild, demens, ekonomisk oförmåga eller oförstånd bakom det, säger Baharak Vaziri.

Rättegången på Attunda tingsrättt börjar på fredagen och fortsätter under vecka sex.