ANNONS

Texas-krog på gång i Åkers kanal – nu är flytbryggan på plats

Åkersberga flytbrygga brisketkrog vid kanalstaden
Frederik Zäll och Peter Bilow är två av de fyra delägarna i projektet. Restaurangen får kvällssol utlovar Frederik.
Det som kanske verkade som en knäpp dröm håller på att bli verklighet: Frederiks Zälls flytande restaurang med Texas-stuk mitt i Åkersberga. I onsdags sjösattes de stora flytbryggorna i Åkers kanal.
ANNONS

– Vi hade letat efter lokaler och så stod jag på Coop och skulle handla mjölk berättar Frederik Zäll, känd som kock på TV4:s Nyhetsmorgon och medlem i Åkersbergagruppen Eskobar.

– Då dök det upp en kommunpolitiker och sa ”vi behöver en restaurang i kanalen”.

I onsdags morse var det dags. De tre betongelement som ska bilda den 6 x 25 meter stora flytbryggan sjösattes. På den ska restaurangen Zälls smokehouse – med devisen ”Texas i Åkersberga” trona.

Åkersberga flytbrygga brisketkrog vid kanalstaden

De tre flytbryggorna, två långa och ett kort element sjösattes i onsdags innan de bogserades bort till sin ankringsplats.

Varför Texas?

– Jag har varit i mycket i Texas och lärt matkulturen på plats. Där är brisket nationalrätt. Det är nötbringa utskuren på ett eget sätt, med extremt tjocka fibrer, men svår att tillaga.

Tillagas i tolv timmar

Ett sätt är att röka den, som i Texas smoked brisket. Därför har man köpt en 1,2 ton tung rök i gjutjärn, handgjord i Texas, som ska stå i restaurangköket.

– Där röker vi köttet i tolv timmar, på ekved, berättar Frederik.

ANNONS

Bakom  projektet står Frederik Zäll, Peter Bilow (även aktiv L-politiker i Österåker) och ytterligare två  delägare.

Har du smakat brisket?

– Ja, faktiskt. Jag har ätit det några gånger. Det är absolut gott, säger Peter Bilow.

– Men vi kommer även ha vegetariska alternativ. Det ska bli en familjerestaurang och inte för dyrt.

Restaurangen får cirka 65 platser inomhus och ytterligare 50 utomhus på sommaren, med kvällssol.

Målsättningen är att ha så mycket lokala och schysst producerade ingredienser som möjligt.

När är det invigning?

– Vi har inte spikat någon dag än, för det är ett så enormt projekt, men första kvartalet räknar vi med att restaurangen är färdigbyggd. Men jag kan tänka mig att vi öppnar i mars-april, säger Frederik Zäll.

Åkersberga flytbrygga brisketkrog vid kanalstaden

Här ska krogen ligga. Den handgjorda röken på krogen ska klara 800 kilo kött åt gången och tillagningen tar 12 timmar.

Många är nyfikna på krogen

Intresset för krogen är stort berättar han – redan nu har 260 personer förbokat bord.

– Det kommer uppemot 10-20 bokningar om dagen. Jag försöker förklara att vi inte ens har några bord än.

Med vid sjösättningen av flytbryggorna fanns ytterligare en nyfiken åskådare: Frederiks pappa Per Allan:

– Jag är oerhört stolt så klart. Frederik har alltid vågat gå sin egen väg.