ANNONS

Thaiboxaren som vill ge unga en chans

På kontoret intill Stadion på Östermalm matchar Rickard Nordstrand ihop ungdomar med jobb i Jobbchansen.
På kontoret intill Stadion på Östermalm matchar Rickard Nordstrand ihop ungdomar med jobb i Jobbchansen.
Saknaden av sin pappa ledde Rickard Nordstrand in på fel väg, med både kriminalitet och droger.

Nu arbetar han för att ge arbetslösa ungdomar ett jobb.

– Någon trodde på mig, nu vill jag ge tillbaka, säger han.
ANNONS

Jobbchansen, som den förre thaiboxaren Rickard Nordstrand driver, är ett projekt som satsar på att matcha ungdomar från Stockholm, och framförallt södra Järvaområdet, med ett jobb som passar dem.

– Många kanske drömmer om att bli säljare, men ser jag att de sitter längst bak i klassrummet och inte vågar ta kontakt försöker jag få dem att kanske börja jobba på ett lager eller så, och därifrån jobba sig framåt och öva på sin sociala förmåga.

Genom ett samarbete med Arbetsförmedlingen i Kista intervjuar han arbetslösa ungdomar och väljer två gånger om året ut ett 30-tal.

– Heter man Ahmed eller Mohammed är det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden i dag. Jag har även sett att många ungdomar i Järvaområdet sällan kommer härifrån. Det vill jag ändra på. Delvis genom att blanda ungdomar från olika delar av Stockholm i grupperna.

Ungdomarna som är med får träffa personer som på olika sätt har skapat sig en karriär. I den senaste gruppen fick 18 av 24 deltagande jobb eller kom in på en utbildning.

– Jag vill visa att det går. Bara man vill.

Men även om Rickard själv hunnit med en hel del i sitt liv har vägen inte alltid varit spikrak. Det finns också ett mörkare förflutet med fängelse, narkotika och misshandel.

– När jag idag ser tillbaka på hur det var inser jag att jag egentligen bara saknade min pappa. Mamma och pappa skiljdes när jag var sju år, pappa flyttade senare till USA och det var när han träffade sin nya fru som vi nästan tappade kontakten helt. Det gjorde mig förbannad och gjorde att jag hamnade snett.

Han började träna thaiboxning – som kom att bli hans räddning ur den destruktiva tillvaron.

ANNONS

– Min tränare såg att jag hade talang och gav mig ett ultimatum: Satsa på träningen eller fortsätt i de kriminella spåren. Han trodde på mig och det var nog precis vad jag behövde då.

Framgångarna höll i sig fram till 2009 då han vann WMC World Champion i thaiboxning på hemmaplan i Stockholm.

– Då kände jag att jag nått mitt mål och lade därför min boxarkarriär på hyllan och började ägna mig åt annat. Som person mår jag bättre av att själv ge andra, än att få. Nu är det dags för mig att ge lite tillbaka.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.