ANNONS

Thailand är nummer ett i vinter

Mitt i:s reporter ska inte åka till Thailand i vinter men längtar avundsjukt tillbaka till Koh Ngai och evighetspoolens utsikt över Andamanhavet.
Mitt i:s reporter ska inte åka till Thailand i vinter men längtar avundsjukt tillbaka till Koh Ngai och evighetspoolens utsikt över Andamanhavet.
Silverdalsborna Katarina Barkeskog och Magnus Hannerell tar de nödvändiga sprutorna innan de lämnar höstrusket i Sollentuna för Thailand de kommande sex veckorna.
Silverdalsborna Katarina Barkeskog och Magnus Hannerell tar de nödvändiga sprutorna innan de lämnar höstrusket i Sollentuna för Thailand de kommande sex veckorna.
Efter en regnig sommar är det många som vill ha lite värme i vinter.

Bland Sollentunaborna står Kuba ovanligt högt i kurs. Och Thailand har puttat ner Gran Canaria som favorit.

– Vi åker dit för fjärde gången, säger Katarina Barkeskog.
ANNONS

Väder och världspolitik har drivit på två av årets stora restrender i Sollentuna.

En sammanställning från resebyrån Ticket visar att Thailand har gått om Gran Canaria som det mest populära semesterstället i vinter.

På en vaccinationsklinik i Sollentuna centrum träffar Lokaltidningen Mitt i Silverdalsborna Katarina Barkeskog och Magnus Hannerell som förbereder sig för en fjärde resa till Thailand. Den här gången går resan till Phuket, Koh Lanta och Koh Lip.

– Det är enkelt att resa med barn där, maten är god och människorna vänliga. Och så värmen förstås, säger Katarina Barkeskog.

Jämfört med förra året har Tickets bokningar till Thailand ökat med 39 procent i Sollentuna.

– Jag tror att det beror på den regniga sommaren. Folk vill vara säkra på att de får rejält med sol och värme, och då är Thailand säkrare än till exempel Kanarieöarna, säger Dominique Warnie på Ticket i Sollentuna.

– Det har också blivit lättare att resa till Thailand i och med att fler och fler bolag flyger dit nu, fortsätter hon.

Till Kuba har bokningarna ökat ännu mer och mer än fördubblats, vilket gör Karibiska havets största ö till årets semesterraket. Bakgrunden är de uppluckrade relationerna mellan Kuba och USA, tror Dominique Warnie.

– Det hänger starkt ihop. Folk vill passa på att se Kuba innan det hinner förändras mer, säger hon.

ANNONS

Och på Svea Vaccin i Sollentuna har de märkt ett uppsving för ett annat resmål. Sydafrika har blivit populärt igen när Ebola-epidemin på kontinenten lagt sig.

– Nu vågar fler åka till Afrika igen, säger sjuksköterskan Ouldouz Garmroudi.

I andra änden av skalan hittar man Egypten. Före den arabiska våren var Egypten det tredje mest populära resmålet, i vinter är det på tionde plats. Den nedåtgående trenden är förmodligen en följd av det politiska läget i landet, gissar Dominique Warnie.

– Folk är fortfarande avvaktande till Egypten. Däremot ökar bokningarna till Dubai kraftigt.

En annan förändring som sticker ut bland resorna som bokats i Sollentuna är att Miami nu har passerat New York som USA:s mest populära resmål. Även Miami har ökat med 39 procent jämfört med förra året, berättar Dominique Warnie.

– Det beror på att kryssningsresorna har fått ett stort uppsving. Då är Miami och Karibien populära destinationer, säger hon.

Fakta

Hit reser Sollentunaborna

Topp 10 resmål i Sollentuna i vinter (förra årets placering inom parentes):

1. Bangkok (2)

2. Gran Canaria (1)

3. Phuket (4)

4. Teneriffa (3)

5. Krabi (9)

6. Miami (8)

7. Dubai (ny)

8. Fort Lauderdale (ny)

9. Barcelona (ny)

10. New York (7)

Statistiken kommer från resebyrån Ticket som har en marknadsandel på 40 procent av alla charter- och reguljärresor som säljs via resebyråer i Sverige.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.