The Amplifetes vill slå igenom på hemmaplan

Peter Ågren och Henrik Jonback från The Amplifetes trivs i Gröndal. ”Det är perfekt att kunna gå ner och bada i Trekanten på sommaren”, säger Henrik Jonback.
Peter Ågren och Henrik Jonback från The Amplifetes trivs i Gröndal. ”Det är perfekt att kunna gå ner och bada i Trekanten på sommaren”, säger Henrik Jonback.
Gröndalsborna Henrik Jonback och Peter Ågren har jobbat med artister som Madonna, Britney Spears och Tove Styrke.

2008 tog låtskrivarna själva steget upp på scen och bildade bandet The Amplifetes och nu släpper de sitt andra album.

Förra våren stängde de fyra bandmedlemmarna i The Amplifetes in sig i en stuga i de värmländska skogarna. Under åtta dagar växte det nya albumet ”Where is the light” fram.

– När vi gjorde vårt första album satt vi på varsitt håll och mejlade filer till varandra men den här gången ville vi göra tvärtom. Så vi tog med oss gamla syntar och mickar till stugan och gjorde allting tillsammans, säger Henrik Jonback.

Arbetet fortsatte senare i en studio i Stockholm där skivan spelades in analogt.

– Trummorna spelade vi till exempel in på en gammal rullbandare och sedan importerades ljudet in i en dator. Vi ville ha ett organiskt sound, med liv och känslor och mycket melodier, säger Peter Ågren.

På bordet framför bandmedlemmarna ligger resultatet av ett års arbete. Skivomslaget pryds av en man i ett ökenlandskap som tittar mot en stad i horisonten. Henrik Jonback berättar stolt att skivomslaget är gjort av Storm Thorgerson som också ligger bakom det klassiska omslaget till Pink Floyds ”Dark side of the moon”.

– Storm Thorgerson ville veta om han gillade materialet innan han gick med på att hjälpa oss, så vi fick skicka texter och musik först.

Medlemmarna i The Amplifetes är inga duvungar i musikbranschen, alla fyra har karriärer som låtskrivare och producenter i ryggen.

– Vi gör den här satsningen för vår egen skull och har inget skivbolag som säger till oss vad vi ska göra, säger Henrik Jonback.

Efter debutalbumet 2010 fick bandet mest uppmärksamhet utanför Sveriges gränser och de har bland annat turnerat i Tyskland, och Frankrike.

– Nu hoppas vi förstås på att slå ordentligt även i Sverige med den här skivan, men det inte är vårt enda mål. Åtminstone en Stockholmsspelning är planerad på Berns fredagen den 29 mars , avslöjar Henrik Jonback.

Fakta

The Amplifetes

Medlemmar: Peter Ågren, Henrik Jonback, Henrik Korpi och Tommy Spaanheden.

Bor: Gröndal, Hornstull och Göteborg.

Diskografi: ”The Amplifetes” (2010) och ”Where is the light” (2013).

Kuriosa: Bandets låtar har spelats i reklamfilmer för bland annat Roberto Cavalli och Volvo.