Solen flödar in genom de stora fönstren på Café Gården på Hägerstensåsen. Markus Svensson slår sig hemtamt ner i en av sofforna. Han är ofta här med sina barn. Det är deras fredagshäng efter skolan.

Men nu är det intervju som gäller. I höst har han gett ut sin sjätte skiva, "Till hälften människa...", under sitt artistnamn The Tarantula Waltz. På den tar han greppet om en samtid som skrämmer och gör honom arg.

– Det är en väldigt direkt skiva som ställer frågan vart vi är på väg. Hur drabbar det mig och andra när vi har en blåbrun regering? Det politiska blev personligt för mig.

Skivan har fått fina recensioner. Men lika stor uppmärksamhet har dess politiska budskap fått. I en tid när få artister sjunger om samhälle och politik sticker han ut med sin öppna kritik mot Tidösamarbetet. Kanske är "Till hälften människa..." början på en politisk musikvåg?

Tar ställning

Det återstår att se, men för Markus Svensson var det nödvändigt att ta ställning. "Med all min kraft ska jag slå mig loss, bli en av dom som gjorde nåt", sjunger han i låten "Skämmas".

Det är första gången hans låttexter är på svenska.

– Tidigare har det inte känts som jag när jag skrivit på svenska. Men för fem år sedan klickade det plötsligt. Jag skrev en svensk låt och kände att det där är faktiskt jag. Det var en puckel jag kom över. Det hade också känts konstigt att skriva om svensk politik på engelska, berättar han.

Ett stopp vid Riksdalertorget uppe på Hägerstensåsen. Här har Markus Svensson bott i 15 år, och är djupt rotad.

Ett stopp vid Riksdalertorget uppe på Hägerstensåsen. Här har Markus Svensson bott i 15 år, och är djupt rotad.

Angie Gray

Löpningen inspirerar

Texterna växer ofta fram under springturer på Hägerstensåsen och i kvarteren runtomkring, berättar han med en nick mot gatan utanför. Han stannar till och skriver ner det som kommer till honom i mobilen, laddad med kreativitet som löpningen triggar.

Några plakattexter är det inte, snarare poetiska och personliga betraktelser med politisk innebörd. De senaste åren har Markus Svensson gått igenom mycket som får gestalt i låtarna. Dit hör erfarenheten av att vara allvarligt sjuk. 2020 fick han hjärtmuskelinflammation och visste inte om han skulle överleva. Att vara beroende av vården och att se hur personalen slet gav honom nya perspektiv.

Är familjebehandlare

Han är också starkt påverkad av jobbet som familjebehandlare i Stockholms förorter.

– Jag utbildade mig i psykoterapi efter pandemin och åker nu hem till familjer som behöver hjälp på grund av missbruk, våld, sexuella övergrepp och annat tungt. Jag möter också många barn som har diagnoser. Jag möter samma berättelse om och om igen – om att skolan inte ger det stöd som behövs. Samtidigt beslutar regeringen om stora skattesänkningar.

The Tarantula Waltz, innan han tvättade av sig sminket.

The Tarantula Waltz, innan han tvättade av sig sminket.

Mathias Johansson

Bort med filtren

The Tarantula Waltz har varit känd för sitt hårdsminkade ansikte. Det var ett sätt att slinka ur stereotypen "manlig, allvarlig sångare med gitarr" och skapa en intressant krock. Men nu har han sminkat av sig.

– Jag lade bort sminket mycket för att jag sjunger på svenska nu. Nu är alla filter borta.