ANNONS

Mamman i Skarpnäck vill ha svar på varför Eric Torell sköts

eric torell; begravning; skjutning; gustaf vasa kyrka; katarina söderberg
Eric Torells mamma Katarina Söderberg.
Ett år har gått sedan dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell.
I dag inleds rättegången mot poliserna som åtalats för brott.
Hans mamma, Skarpnäcksbon Katarina Söderberg, hoppas få veta hur tragedin kunde ske.
ANNONS

Eric Torell, 20, hade både autism och Downs syndrom. Torsdagen den andra augusti förra året hade han rymt hemifrån med ett leksaksvapen.

Vid fyratiden den morgonen ryckte polisen ut på ett larm om en beväpnad man på en innergård i Vasastan. Ingripandet slutade med att Eric Torell sköts till döds av poliserna. Sammanlagt avlossades 25 skott.

Vållande till annans död

I dag startar rättegången mot poliserna. Polisen som avlossade det dödande skotten åtalas för vållande till annans död. Den andre polisen och även polisen som var insatschef åtalas för tjänstefel.

– Jag kommer att vara på plats under rättegången, om jag inte bryter ihop, säger Skarpnäcksbon Katarina Söderberg, Eric Torells mamma.

Eric Torell

Eric Torell. Foto: Privat

”Finns inga vinnare”

Hon ska försöka stålsätta sig för att orka lyssna på polisernas versioner av händelseförloppet. Katarina Söderberg har läst förundersökningen och har många frågor som hon vill ha svar på.

– Men jag kommer inte säga ”Yey” om det blir en fällande dom. Det här är en stor tragedi för alla inblandade. Det finns inga vinnare, säger hon.

Däremot hoppas hon att rättegången kan leda till förändring och till att en liknande händelse aldrig inträffar igen. Hittills har Katarina Söderberg bara hört försvarstal från polisens organisation.

ANNONS

Hon önskar att polisen kunde kritiskt granska sig själva.

– Jag vill återupprätta Erics heder och minne. Allt kan inte ha varit hans fel, säger hon.

Vad kommer att bli svårast för dig med rättegången? 

– När de ska visa bilder på Eric. Och när de kommer att beskriva honom, säger Katarina Söderberg.

Rättegången förväntas hålla på till mitten av september.

Fakta

Eric Torell- Detta har hänt

2 augusti 2018

20-åriga Eric Torell skjuts till döda av tre poliser utanför en bostad i Vasastan. Han hade under natten rymt hemifrån och tagit med sig ett leksaksvapen.

Polisen larmades till platsen med informationen att de skulle kunna möta en känd våldsverkare. Polisen sköt 25 skott – varav tre träffade. Det dödande skottet träffade i ryggen när Eric Torell vände sig om.

Den man de trodde att de skulle möta satt vid tillfället i häktet.

De tre poliserna – varav två var nyexaminerade – togs ur yttre tjänst i väntan på utredningen av händelsen.

12 februari 2019

Efter sex månaders utredande meddelades att fyra poliser misstänkts för brott, senare avskrevs en av dem från utredningen.

Brottsmisstankarna gäller ett fall av vållande till annans död och två fall av tjänstefel.

12 april 2019

Åtal väcks mot de tre poliserna, varav en polisinsatschef.

Polisen som avlossade det tredje och dödliga skottet i Eric Torells rygg är den som åtalas för vållande till annans död. De andra två åtalas för tjänstefel.

Det är bevisat att vapnet som Eric Torell kunde uppfattats som äkta och att poliserna inte hade någon möjlighet att kontrollera detta.

Men i ögonblicket när Eric Torell vände sig om kunde han inte ha utgjort något hot och därför borde poliserna inte ha avlossat sina vapen i det skedet, enligt åklagaren Martin Tidén.

28 maj 2019

Polisens personalansvarsnämnd meddelar att de åtalade poliserna kommer få ha kvar sina jobb, även om de fälls för skjutningen.

Källa: Mitt i