Tibble satsar på matematik

Två framgångsrika högstadielärare har anlitats till naturprogrammet på Tibble gymnasium för att locka fler matteintresserade elever.

Åke Jernberg och Anna Efremova tycker om mötet med gymnasisterna.

Målet för Tibble gymnasium är att fem av sex lärare på natur- programmet ska vara så kallade förstelärare hösten 2014.

Regeringen införde förstelärare som ett nytt karriärsteg för lärare i somras. Idén är att yrkesskickliga lärare ska kunna fortsätta undervisa och samtidigt arbeta med att förbättra undervisningen, vara huvudlärare i ett ämne eller ansvara för lärarstuderande. De får ett lönepåslag på 5 000 kronor i månaden.

Två av förstelärarna i Tibble gymnasium är Anna Efremova och Åke Jernberg.

Anna Efremova har haft stora framgångar med sin matteklass på Enhagens skola, vilket Lokaltidningen Mitt i berättat om tidigare. I våras vann hennes åttor matematiktävlingen Sigmaåtta och blev därmed bäst i Sverige. I den nordiska tävlingen fick eleverna första pris för bästa projektarbete.

Åke Jernberg är tidigare känd som en engagerad matematiklärare på högstadieskolan Näsbydalsskolan vars naturvetenskapliga inriktning har hamnat i topp i flera nationella tävlingar.

– Tibble gymnasium har inte tidigare varit känt för att locka elever som är duktiga i matte, berättar Åke Jernberg. När både Tibble och Åva var kommunala skolor hade de varsin inriktning, humanistisk och naturvetenskaplig. Men som friskola breddar sig nu Tibble och det är väldigt intressant.

Vad är det viktigaste i matematiken för dig?

Jag gillar problemlösning för att det är vardagsnära. Som sannolikhetsberäkningar till exempel. Matematik är som en konst. Alla gamla kända matematiker var ju filosofer.

Han tycker att systemet med förstelärare är bra.

– Det ger en möjlighet för skolorna när lärarna får utveckla det de tror på.

Åke är 68 år och egentligen pensionär men tjänsten på Tibble är bara på 20 procent. Resten av tiden är han friidrottstränare, bland annat för Sofia Linde inför VM i Moskva i år.

Finns det likheter mellan att vara mattelärare och tränare?

Ja, det handlar om människor. En idrottare vilar dagen före en stor tävling. Det är bra även för den som har ett prov som han eller hon har pluggat mycket till.