Tibblelärare nominerade till årets Guldäpple

Jay Almasi blev överraskad av nomineringen.
Jay Almasi blev överraskad av nomineringen.
Två Tibblelärare har blivit nominerade till det årliga lärarpriset Guldäpplet, som ska belöna lärare som fått in IT i skolan. Mitt i Täby tog ett snack med en av lärarna Jay Almasi.
– Det känns väldigt spännande, säger han.

Lärarna Jay Almasi och Henrik Mickos på Tibble gymnasiums teknikprogram har nominerats för sina insatser till det årliga priset Guldäpplet.

– Det känns väldigt bra och spännande, säger matteläraren Jay Almasi.

Guldäpplet är ett stipendium som delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT. Och för Jay Almasi ligger just IT-frågor inom skolan varmt om hjärtat. När han omskolade sig från civilingenjör till lärare 2003 handlade hans examensarbete om hur man kan använda IT-teknik inom matematikundervisning. Han kände till priset men någon nominering hade han inte väntat sig.

– Det kom som en stor överraskning, jag har själv tänkt att nominera andra kollegor men jag hade aldrig tänkt att jag själv skulle bli nominerad, säger han.

Årets Guldäpple. Foto: Bo Helmersson

Ökade motivationen hos eleverna

I nomineringen står det att Jay Almasi och Henrik Mickos lyckats öka motivationen och betygen hos eleverna på teknikprogrammen. Det lät eleverna i samband med sitt gymnasiearbete bland annat ansvara för undersökningar som kommunen senare kunde använda sig av. De mätte på temperatur, luftfuktighet och koldioxid i skolans klassrum under flera veckor som de matade in i sin egen designade databas och sedan drog slutsatser från.

– De fick ta mycket stort ansvar och den typen av praktiska och konkreta arbeten höjer motivationen hos eleverna, säger Jay Almasi.

Många yngre har väl väldigt duktiga på ny teknik och datorer, hur håller du dig uppdaterad?

– Utvecklingen går väldigt fort. Därför försöker jag läsa en kurs på distans varje termin.