ANNONS

Tid för stugdrömmar – men få hus till salu

Fritidshusmarknaden har vaknat till liv efter vinterdvalan. Utbudet av sommarstugor till salu är litet jämfört med förra året. Intresset är dock stort, och prisuppgången i Stockholms län är en av de största i landet.
ANNONS

– Säsongen började tidigare än normalt, redan i början på mars, säger Martin Danielsson vid Svensk fastighetsförmedling i Norrtälje.

Han säljer en vinterbonad 70-talssommarstuga i Baltora som fick 3 794 klick eller sidvisningar på bostadssajten Hemnet en vecka i april. Fritidshuset, som är till salu för knappt en miljon, var ett av länets mest populära.

– Det har nära till bad i Norrtäljeviken och ligger inte långt ifrån Norrtälje. Det har också ett överkomligt pris, säger han som förklaringar till intresset.

Norrtälje är den kommun där överlägset flest fritidshus säljs i Stockholms län. Snittpriset har det senaste året varit 1,3 miljoner, vilket är lägst i länet där prislappen ligger nära en miljon högre, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Ett fritidshus i länet kostar i dag åtta procent mer än för ett år sedan. Bara Gotland och Norrbotten har haft kraftigare ökningar.

Men priserna på fritidshus i länet har inte alls gått upp lika mycket som villapriserna och bostadsrättspriserna, som har ökat med 15 respektive 14 procent.

– Under flera år ökade bostadsrätterna mycket mer än villorna och fritidshus, men 2014 började villorna knappa in och öka med tio procent eller mer. Fritidshusen ligger dock kvar på lägre nivåer, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik.

Lars-Erik Nykvist, vd för Fastighetsbyrån, tror att det kan bero på permanentbostädernas prisökningar.

– Många måste lägga mer pengar på det boendet, vilket skapar en osäkerhet kring om man har råd med ett fritidshus som är lite mer av ett tillval man gör när man känner att det finns en trygghet, säger han.

ANNONS

Även om årets fritidshussäsong har satt fart så är utbudet litet i år jämfört med förra året – både i Stockholms län och i Sverige.

– Utbudet har minskat i alla län utom i Västerbotten där det har ökat en procent, säger Josephine Linghammar, presskontankt vid Booli.

Siffrorna från Hemnet visar samma mönster. Varje vecka har utbudet i Stockholms län varit lägre i år.

Förra veckan var 439 sommarstugor till salu, vilket är 31 procent lägre än förra året.

– Tendensen med ett lägre utbud är ännu starkare i Stockholms län än i landet, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

Men däremot är intresset – mätt i antalet klick – något större. Konkurrensen har hårdnat.

Och stugorna säljs snabbare.

– I Stockholms län tar det 44 ­dagar i snitt, vilket är den lägsta siffran de senaste fyra åren, säger Josephine Linghammar.

Lars-Erik Nykvist tror att fritidshusmarknaden kommer att bli hetare på lång sikt.

– Vi har en väldigt stark urbaniseringsvåg. Man är beredd att offra en del i yta och bekvämlighet för att bo centralt. Önskemålet om en motpol gör att vi borde se ett stegrat intresse för fritidshusboende, säger han.