Tiden rinner ut för uppsagda i Kottla

Den sista februari ska de som blivit uppsagda från bostadshotellet i Kottla ha flyttat.
Den sista februari ska de som blivit uppsagda från bostadshotellet i Kottla ha flyttat.
Trots en mångårig kötid i Stockholms bostadsförmedling får inte Mohammet Safa någon lägenhet. Han är förtvivlad över att bli utan bostad sista februari.
Trots en mångårig kötid i Stockholms bostadsförmedling får inte Mohammet Safa någon lägenhet. Han är förtvivlad över att bli utan bostad sista februari.
Den sista februari närmar sig snabbt för flera boende på bostadshotellet i Kottla. Då ska de ha hittat ett nytt boende eftersom deras hyreskontrakt blivit uppsagt.

– Vi har alla panik, säger hyresgästen Mohammet Safa.

I mitten av januari fick flera hyresgäster på Lidingö stads bostadshotell, som ligger inhyst på Teologiska högskolan på Kottlavägen, ett brev om uppsägning. Senast den 29 februari ska de vara utflyttade.

– Vi är många hyresgäster som har fått brevet, en man är över 80 år. Vad ska vi göra? Jag tänker inte på något annat, men jag vet inte vad jag ska göra. Folk tror att det är lätt att hitta någon lägenhet men det är det inte. Jag söker varje dag på alla lägenheter jag kan, men jag är långt bak i kön, säger Jafer som bor i ett av rummen.

– Jag har stått i Stockholms bostadskö sedan 2008, men jag får ingen lägenhet. Vi har ingenstans att flytta. Vi behöver hjälp för att gå framåt, säger Mohammet Safa, hyresgäst på bostadshotellet.

De har båda bott i sina rum på bostadshotellet på Kottlavägen i cirka nio månader, innan dess bodde de på bostadshotellet Fyrvaktaren i Larsberg i cirka fem år.

– När vi flyttade hit sa de att vi skulle få bo här i två år, men nu visade det sig att de räknade tiden från Larsberg. Många här kan inte läsa kontrakten ordentligt men vi trodde på kommunen, nu känner vi oss lurade. Vi har alla panik och jag tror inte att många kan sova på nätterna, säger Mohammet Safa.

– Jag har bott på Lidingö länge, jag jobbar, betalar skatt och sköter mig. Är det värt att kasta ut mig? Vi förtjänar inte den här behandlingen, vi känner oss värdelösa, säger Mohammet Safa.

Patrik Häggstrand är fastighetschef på Lidingö stad. Han förstår de boendes frustration.

– Det är klart att det känns jobbigt att bli uppsagd. Men man har fått sin chans för att söka sig vidare och det finns de som behöver bostaden bättre. Förr kunde boendetiden räcka för att hinna få en egen lägenhet via bostadskön, men det går inte längre. Man kan beklaga hur det ser ut på bostadsmarknaden i Stockholm i dag, men så är det, säger han.

– Det här är ett tillfälligt boende för de som behöver det allra mest. Här kan man få tak över huvudet och lite lugn och ro, lite andrum, men sedan måste man ordna sitt eget boende, säger han.

Flera har uppfattat det som ett löfte att få bo i två år på bostadshotellet i Kottla, vad säger du om det?

– Något sådant löfte finns inte. Det finns egentligen ingen tid sagt i kontraktet, men många har fått bo betydligt längre än två år. Man vet att man bor under en kort tid och att man kan bli uppsagd med mycket kort varsel – det är vad ett bostadshotell är, säger Patrik Häggstrand.

Varför är det så kort uppsägningstid?

– Egentligen kan man se på hela boendeperioden som en enda lång uppsägningstid. Men de har en månad och får ofta lite längre än så. Vi har andra som snabbt behöver få chansen, säger han.

Vad ska dessa rum nu användas till?

– Det finns inget speciellt sagt och inget planerat. Det kan vara en nyanländ person eller en Lidingöbo som har ett behov av korttidsboende, säger Patrik Häggstrand.

Vad har kommunen för ansvar för de här människorna som inte har några kontakter för att få en bostad?

– Är det så illa att de hamnar på gatan så får andra funktioner inom staden ta vid, men några andra bostäder finns tyvärr inte, säger Patrik Häggstrand.