Min lokala hjälte

Tuffa tider för Sundbybergs handlare

Evelina Elo tvingas stänga Designmagasinet efter drygt två år.
Evelina Elo tvingas stänga Designmagasinet efter drygt två år.
Sundbybergs handel har svårt att lyfta. Butiksägare får kämpa när kunderna shoppar på andra ställen.
– Om butiker ska överleva krävs att folk handlar lokalt, säger Evelina Elo som tvingas stänga sin butik Designmagasinet.

Färggranna retrolampor hänger över disken där Evelina Elo står och gräver efter en kartong. Mopsen och trogne kollegan Bosse viftar uppfordrande på sin kanelbullesvans: middag snart? .

Evelina öppnade Designmagasinet på Rosengatan 2014. Nu ska hon stänga.

– Det är jättesorgligt, men jag måste kunna försörja mig, konstaterar hon.

Ambitionen var flera anställda, butiken som en fast bas. Men kunderna har inte strömmat till.

– Vi har kämpat på i två år, nu har vi tömt våra egna tillgångar också. Det går inte runt. Tyvärr har det blivit sämre sedan Åhléns stängde, det blev spiken i kistan.

Evelina bor i Sundbyberg och uppskattar liksom många andra mixen av små butiker i centrum. Charm framför galleriastuk. Men, menar hon, faktum kvarstår:

– För att butiker ska överleva måste folk handla lokalt, alla förstår nog inte det. Vi aktörer i Sundbyberg peppar varandra, men många har det tufft. Butiker försvinner, kunder också.

De senaste siffrorna från HUI Research pekar åt samma håll. I kommunen är inflödet av pengar betydligt mindre än det som går ut: den som ska shoppa väljer bort Sundbyberg.skarmavbild-2017-01-31-kl-08-13-29

– Det är tuff konkurrens i Stockholmsområdet och de kommunikationer som finns gör det enkelt för folk att handla i andra kommuner. Där det är lite längre att åka kan det vara lättare att behålla köpkraften lokalt, säger Rickard Johansson, analytiker på HUI Research.

Att locka till sig kedjor och restauranger kan få positiv effekt. Men också:

– Man måste arbeta med att bygga en lojalitet hos människor att handla lokalt, säger Rickard Johansson.

”Myndighetsgata”, så kallar flera flanörer Sturegatan när Mitt i träffar de på stan.

– Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan på bästa läge, nu är Migrationsverket på väg. Butiker har flyttat till Signalfabriken. Själen försvinner, säger Anette Fredriksson.

Klädaffären Mixit var en av de som flyttade från Sturegatan till Signalfabriken för tre år sen. Mixits Eva Jonsson ser dock inte Mall of Scandinavia och andra köpcentrum som det stora hotet.

– Näthandeln tar en stor del. Då behöver man erbjuda något mer. Vi är kända för att ge personlig service åt stamkunder, säger Eva.

Hon berättar att de också fått nya Annedalkunder.

– Men Åhléns flytt blev ett jättetapp för oss med. Det behövs butiker som drar kunder till Sundbyberg, det gör inte myndigheter.

För Evelina på Designmagasinet återstår utförsäljning.

– Det känns vemodigt, butiken har varit min andra baby efter sonen. Men samtidigt är det en lättnad, säger hon.

För att få handeln på fötter igen krävs ett helhetstänk istället för att en mängd aktörer i centrum matar in hyresgäster, tror Evelina.

– Jag älskar Sumpan och tror att Sundbyberg är nästa Söder. Det är ett generationsskifte nu, barnfamiljer flyttar in och vill slippa åka in till stan. Men service och utbud hänger inte med.

LÄS MER:

Sundbybergs stadskärneförening: ”Handlarna ska få mer stöd”

Kommunalrådet: ”Politiker ska inte leka affär”