Några är igång, andra ska följa. I Järfälla kommun pågår just nu en satsning för att så tidigt som möjligt upptäcka det som skulle kunna vara ett tecken på hedersvåld och hedersförtryck. Så tidigt som i förskoleålder sätts de första resurserna in.
– Vi jobbar brett förebyggande oavsett religion eller etnicitet. Där är förskolan en viktig aktör. De är viktiga för att det kan vara en av de första samhällsinsatser en familj möter i Sverige, säger Malin Tilling, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Redan nu har fem förskolor i kommunen gått utbildning på området och responen har varit positiv, menar Malin Tilling.
– Där har alla medarbetare fått gå en webbkurs i ett första steg. Sedan har vi haft två gruppföreläsningar på varje förskola, säger hon.
Malin Tilling jobbar som samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck. I höst ska alla kommunens förskolerektorer utbildas i ämnet.
Privat
Just tecken på hedersförtryck bland förskolebarn är sådant om exemplifieras i utbildningen.
– Det kan handla om stereotypa könsroller. Exempelvis att en pojke inte får hjälpa till att plocka undan disk. Eller att barn inte får sova tillsammans på vilan flickor och pojkar blandat. Förskolepersonalen berättar också att de kan få insyn i storasyskons utsatthet, säger hon.
Oro för bortförande
Enligt Malin Tilling sker inte satsningen för att man sett att det är ett problem, utan för att ligga steget före. Hon påpekar att samma rutiner som vanligt gäller om något missförhållande upptäcks.
– Då gör man en orosanmälan till socialtjänsten, oavsett typ av våld. Sedan kan man även se en kultur av hedersnormer som inte går ut över barnens välmående eller säkerhet. Då behöver man ha en dialog med vårdnadshavarna, säger hon.
Samtidigt har även skolor i kommunen extra fokus inför sommaren kring bortförande för exempelvis bortgifte, könsstympning och omvändande av HBTQI-personer.
– Det finns inte jättemycket forskning, men vår erfarenhet säger att barn, unga och unga vuxna i en hederskontext riskerar att föras utomlands och utsättas för våld, just i samband med längre ledigheter. Där gör vi en satsning för att barn och unga ska vända sig till en vuxen de litar på, säger Malin Tilling.