ANNONS

Tidigare AIK-spelaren döms för mutbrott

Dickson Etuhu, AIK
Förhandlingarna i hovrätten avslutades den 24 oktober. I dag kom besked att Dickson Etuhu döms för mutbrott av normalgraden.
Han friades av tingsrätten. Nu döms den tidigare AIK-spelaren Dickson Etuhu för mutbrott av hovrätten.
ANNONS

Den före detta AIK-spelaren, Dickson Etuhu, 37, ställdes för ett knappt år sedan inför rätta i Stockholms tingsrätt misstänkt för grovt mutbrott. Han och hans vän anklagades för att ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar för att medvetet förlora matchen mot IFK Göteborg i maj 2017.

Matchen sköts upp efter att målvakten berättat om det misstänkta mutförsöket. Åklagaren yrkade vid rättegången på två års fängelse, men Dickson Etuhu friades av tingsrätten i början av december i fjol. Domstolen ansåg att det inte fanns tillräckliga bevis för att han ska ha försökt muta Kenny Stamatopoulos.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom

Domen överklagades, och klockan 11 i dag, onsdag, meddelade Svea hovrätt sin dom. Dickson Etuhu och hans vän döms för givande av muta till villkorlig dom och dagsböter. Hovrätten ändrar alltså tingsrättens friande dom. Hovrätten har kommit fram till att innehållet i det som Dickson Etuhu och hans vän framförde till Kenny Stamatopoulos har varit så klart och tydligt att det ska betraktas som ett straffbart erbjudande av muta. Enligt hovrätten är det utrett att mutan uppgått till ett betydande belopp, men rätten anser att brottet ska rubriceras som ett brott av normalgraden.

Domen skulle  egentligen ha kommit redan den 8 november, men flyttades fram på grund av hög arbetsbelastning, rapporterar Aftonbladet.

Dickson Etuhu, AIK

Utöver AIK spelade Dickson Etuhu under karriären i en rad engelska klubbar. Han gjorde också 20 landskamper för Nigeria.

”Har förstört mitt liv”

Den 24 oktober avslutades hovrättsförhandlingarna. I rättssalen förklarade Dickson Etuhu att misstankarna har svartlistat honom i fotbollsbranschen och att han lever på sparpengar, rapporterar Fotbollskanalen.

– Det har förstört min historia, mitt liv. Jag kan inte jobba med det jag älskar och det som jag kan. De här anklagelserna har förstört mitt liv. Min inkomst från fotbollen har försvunnit, jag lever på besparingar och letar efter en ny karriärmöjlighet, sa han under rättegången, enligt Fotbollskanalen.

Tidigare AIK-spelaren frias för matchfixning

ANNONS

Åklagare yrkade på två år för mutanklagad spelare

Före detta AIK-spelare åtalas för grovt mutbrott

Från AIK:s sida välkomnar man domen:

– Andra som utsätts för liknande påverkan vet nu att Svea hovrätt är tydliga med att de värderat händelsen som ett brott. Blir det ännu en överklagan så kan vi bara hoppas på att denna dom är vägledande. Förhoppningsvis sänder domen en signal som skänker mod och kraft åt andra som blir drabbade likt AIK Fotboll blivit, säger AIK Fotbolls klubbdirektör och vd Jens T Andersson i en kommentar på klubbens hemsida.