ANNONS

För tidigt att se samband mellan corona och brottsligheten

Östberga bilbränder bilbrand
På mindre än en vecka har totalt 24 bilar brunnit i Östberga. Malin Riikonen, som bor i närheten, tycker att det är förjävligt.
På kort tid har 24 bilar brunnit i Östberga, ungdomar har sparkat på bussar i Hässelby och Slättgårdsskolan gymnastikhall har brunnit ner.
Men att gymnasieungdomar inte är i skolan skulle leda till mer stök på stan är för tidigt att säga menar polisen.
ANNONS

I strax över en vecka har nu alla stockholmare som kan jobbat hemma på grund av coronaviruset. Nästan lika länge har Stockholms cirka 18 000 gymnasieelever fått sköta plugget på hemmaplan.

 ”Inte märkt av någon skillnad”

Under samma tid har 24 bilar brunnit i Östberga, ungdomar har sparkat på bussar i Hässelby och Slättgårdsskolans gymnastikhall har brunnit ner till grunden. Detta för att nämna några av brotten som polisen rapporterat om sedan förra måndagen.

– Jag sitter och jobbar varje kväll men har inte märkt av någon större skillnad. Det är min uppfattning. Men att spekulera kring känslor och uppfattningar blir inte riktigt rätt, säger polisens presstalesperson Per Fahlström och syftar på sambandet mellan coronaviruset och brottsligheten.

Per Fahlström, Presstalesperson, Polisen region Stockholm

Per Fahlström, presstalesperson. Foto: Polisen.

Fakta

Brott under veckan som gått

17 mars, 02.25: Skadegörelse, Östberga

Polisen larmades när åtta bilar brann i Östberga. Personen som larmade ska dessutom ha hört höga smällar.

17 mars, 20.07: Kontroll av person, Södermalm

Polisen fick samtal om höga smällar vid Erikdalsskolan. Inringaren tyckte att smällarna lät som en skottlossning och tyckte sig se en mynningsflamma. Det visade sig senare vara ungdomar som kastat smällare.

21 mars, 16.55: Kontroll av person Alvik

Ordningsvakter omhändertog två minderåriga pojkar på stationen i Alvik efter att de kastat föremål mot tågen och även varit nere på spåret.

21 mars, 20.37: Larm om överfall, Hässelby

Ett tiotal ungdomar slog och sparkade på en buss som stannade vid en hållplats i Backlura. Ungdomarna hindrade bussen att åka iväg vilket gjorde att busschauffören tryckte på larmknappen.

21 mars, 21.02: Ofog av barn, Järfälla

Polisen fick samtal om att fyra unga personer sett på taket till en skola i Barkaby och att de försökte ta sig in i skolan. Polisen kontrollerade ungdomarna men kunde inte konstatera något brott.

22 mars, 15.10: Olaga intrång Gröndal

Två minderåriga personer sågs klättra uppe på taket ett rivningshus i Gröndal. Båda två är nu misstänkta för olaga intrång.

22 mars, 22.00: Brand, Bredäng

Natten mellan söndag och måndag brann Slättgårdsskolans gymnastikhall. Den kraftiga branden startade vid 22-tiden men det dröjde ända tills 01.30 innan räddningstjänsten fick branden under kontroll.

23 mars, 00.23: Brand, Nacka

En bil började brinna på en parkeringsplats vid Tippens sporthall i Nacka. Branden spred sig till flera fordon. En av bilarna exploderade och delar från den slungades upp på Saltsjöbanans spårområde vilket påverkade trafiken under morgonen. Nationella bombskyddet var på plats för att utreda vad som hänt.

23 mars, 03.25: Brand, Östberga

Räddningstjänsten skickas till en parkeringsplats i Östberga där 16 bilar brann. Branden orsakade kraftig rökutveckling och ett flertal däckexplosioner.

Källa: Polisen

Vaknade av höga smällar

Under natten till måndagen vaknade Malin Riikonens nioåriga dotter av höga smällar i Östberga. Smällarna kom från däcken på de 16 bilar som brann strax intill deras hem under natten.

Det var andra gången på mindre än en vecka som bilar brann i Östberga. Sist brann åtta bilar.

– Jag är nervös varje gång jag vaknar över att min bil kan ha brunnit. Jag förstår inte hur man kan göra såhär, säger Malin Riikonen.

För tidigt att dra slutsatser

På nationell nivå menar polisen att samhällets anpassningar till coronaviruset även kan leda till förändringar i de kriminellas mönster. Om det faktum att gymnasieungdomar inte är i skolan skulle leda till mer stök på stan är för tidigt att säga menar Per Fahlström.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser. För att ta reda på det måste vi titta på statistiken. Det kommer vi att göra framöver, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.