Tidsbokning för pass ökade väntetiderna

Behöver du ett nytt pass inför semestern? Då riskerar du att få problem.

Sedan polisen införde tidsbokningar har väntetiderna skenat iväg.

När polisen i Stockholms län i januari slopade drop in-tider för att ansöka om nytt pass var förhoppningen att kötiderna skulle minska och att det skulle bli enklare för kunden. Det blev tvärtom.

Under våren har väntetiden varit uppe i över fyra veckor och nu inför midsommar är väntetiden vid Sollentuna polisstation två veckor.

– Jag är nöjd med själva systemet men efterfrågan på tider har varit större än vad vi har kunnat erbjuda, säger Anna Gerdelius, ansvarig för passexpeditionen i Norrort.

Enligt henne är orsaken till de långa köerna personalbrist. Med fler sommarvikarier hoppas hon att kötiden ändå ska minska.

– I Sollentuna kommer vi också att ha öppet på lördagar vid åtta tillfällen under sommaren. I höst tror jag kötiden kommer att ligga på högst en vecka, säger Anna Gerdelius.

Stockholmspolisens nya passrutiner har också påverkat grannlänet Uppsala som fortfarande erbjuder drop in-tider för pass.

Många Norrortsbor har tagit sin tillflykt till den lilla polisstationen i Bålsta. Antalet kunder där har mer än fördubblats.

– Det har blivit ett jätteproblem. Det är en liten station med kapacitet för 35 kunder per dag, men under året har vi haft 140 kunder dagligen, säger Andreas Pallinder, biträdande närpolischef för bland annat polisstationen i Bålsta.

– Det som händer är att det blir väntetider på uppemot tre timmar, hög ljudvolym och ett arbetsplatsproblem.

Andreas Pallinder uppskattar att så många som 90 procent av alla passkunder kommer från Stockholms län.

– Stationen är ju i första hand byggd för Bålstas medborgare. Men även personer från Stockholm är välkomna, men man får räkna med långa köer.

Anna Gerdelius på Norrortspolisen beklagar att det nya passystemet orsakat problem för polisstationer i grannlänet.

– Det är jättetråkigt att Stockholm inte har klarat av sitt åtagande men nu öppnar vi upp för fler tider för att få ner väntetiden.

Fakta

Dramatisk ökning i Bålsta