ANNONS

Nils bok tar dig med på en tidsresa i Norra Ängby

Nils Ringstedt.
Nils Ringstedt häftigaste upptäckt är lämningen efter en stor vikingagård i Norra Ängby.
Vad är väl skeppsvrak och hus i gamla stan mot vikingatiden? Inte mycket, speciellt inte när historiens vingslag har utspelat sig på den egna gatan. Nu finns boken om Norra Ängbys gatunamns historia. 
ANNONS

Runstensvägen, Anundsvägen och Miklagårdsvägen. Alla är de namn på gator i Norra Ängby med kopplingar till vikingatiden. Faktum är att i stort sett hela västerort, främst Riksby och Norra Ängby, kryllar av fornfynd. Här finns husgrunder, gravfält och runstenar.

– Det visar sig också i gatunamnen. De återspeglar händelser, platser, och personer som hörde samman med den här tiden, både myter och verklighet, säger Nils Ringstedt.

Flygbild över Norra Ängby från 1930-talet.

Flygbild över Norra Ängby från 1930-talet.

84-åringen är filosofie doktor i arkeologi och har skrivit ett flertal böcker om Brommas historia. Den senaste i raden handlar om Norra Ängbys 70 gatunamn och är ett samarbete med hembygdsföreningen.

– Boken är tänkt att berätta för Brommabor vad som ligger bakom gatunamnen. Alla kanske inte vet vilka spännande historier som finns, säger han.

Sagonamn i Smedslätten – litterärt i Åkeshov

Ängby Slott i Bromma.

Nils Ringstedt har intresserat sig för Brommas historia. Här på Ängby slott. Foto: Anna Z EK.

Gatunamnen i den nya förstaden Bromma bestämdes av Stockholms stads byggnadsnämnds namnberedning på 1920-talet och framåt. Namnen följde kategoriprincipen och innebar att ett geografiskt områdes gator fick namn som alla hörde till samma kategori. På så sätt kom Smedsslätten att få sagonamn, Åkeshov litterära namn och Nockebys gator namn på djur.

ANNONS

Har forskat om Bromma i 20 år

Hur var det då med Anundsvägen som nämndes i början? Gatan namngavs 1936 och är namngiven efter Anund, kung av Ynglingaätten. Han ska ha ”brutit bygd och anlagt vägar enligt Snorres ynglingssaga”.

– Jag har allt det där i huvudet. Det har ju varit ett heltidsjobb att forska i Bromma ända sedan pensionen. Jag tycker att det är väldigt roligt och spännande med historia.

För den som vill läsa mer finns boken att köpa bland annat i Äppelvikens bokhandel, genom Norra Ängby trädgårdsstadsförening och som låneexemplar på flera av Brommas bibliotek.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.