ANNONS

Tiggare blir het fråga i politiken

SD vill ha tiggeriförbud. M vill göra det lättare att avhysa EU-migranter från bosättningar.

Nu börjar frågan sin väg genom det kommunala beslutsmaskineriet.
ANNONS

I mars lade sex Sverigedemokrater en motion om hur staden ska hantera frågan om tiggare. Ungefär samtidigt lade Anna König Jerlmyr och Andrea Ström från Moderaterna en motion som också handlar om tiggare.

I M-motionen hävdar man att ”antalet EU-medborgare på Stockholms gator fördubblats” det senaste året och kopplar det till att Stadshusets ledning bytt färg. M-politikerna föreslår att staden ska vända sig till regeringen för att ändra lagstiftningen och därmed göra det lättare för staden att tvinga bort människor från tillfälliga bosättningar.

SD vill dels införa ett tiggeriförbud i stadens ordningsstadgar, dels att alla sociala insatser mot utsatta EU-medborgare, till exempel hjälp med pengar och mat, ska upphöra.

I förra veckan hade exploaterings- och trafikkontoren hunnit svara på motionerna, inför nämndmötena som hålls på torsdag.

Exploateringskontoret konstaterar att det redan nu saknas laglig rätt att bosätta sig var man vill och att bosättningarna innebär risker och problem för miljö, säkerhet, hygien och hälsa.

Kontoret påpekar också att regeringen redan tillsatt en nationell samordnare för arbetet med utsatta EU-medborgare i Sverige, i vars roll det ingår att se över lagstiftningen för att avhysningar ska underlättas.

Trafikkontoret tar inte ställning till hur de komplexa sociala och ekonomiska frågor som finns runt tiggares situation ska hanteras. Kontoret skriver dock att det har blivit svårare att städa trottoarer, och att också nattstädningen blir svårare när människor sover i parker, på trottoarer och under broar. Enligt kontoret har de därför fått göra stora extrastädningar i framför allt innerstan och city under det senaste året.

Till SD svarar de att det inte är själva tiggeriet som hindrar städningen samt att det är tveksamt om det finns några rättsliga möjligheter att förbjuda tiggeri.

Enligt ordförande i exploateringsnämnden Jan Valeskog (S) kommer majoriteten att lämna sina politiska svar på motionerna först när de når kommunstyrelsen.

ANNONS

– Det är en stor övergripande fråga som också har ett globalt perspektiv. Att då bara skriva en text ut­ifrån exploateringskontorets perspektiv blir för snävt och man kanske inte blir klokare av det, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.