Tigger ihop 200 kronor om dagen

På en parkering i Kista bor åtta romer i skrotfärdiga bilar. De har kommit hit för att försöka försörja sig.
På en parkering i Kista bor åtta romer i skrotfärdiga bilar. De har kommit hit för att försöka försörja sig.
I en bil med tre däck och trasig framruta bor ­Misha med sin fru och syster. Han är en av många som försörjer sig på att tigga på Kistas gator.

– Det är mentalt ett tungt jobb, men vi får inte andra jobb.

Ett dovt mjölkigt ljus hänger över sex bilar på en grusplätt i utkanten av Kista. Många saknar däck och en del har sönderslagna rutor. Där bor åtta romer från Rumänien som kommit till Sverige och Kista för att försörja sig genom att tigga.

– Vi fick höra att man kunde tjäna stora pengar i Sverige, säger Misha, som egentligen heter något annat.

Det har inte blivit några stora pengar, men cirka 100 kronor mer per dag än att tigga i hemlandet. Misha berättar att deras dagskassa brukar ligga på cirka 200 kronor per person.

Pengarna ska gå till deras två barn som är kvar i den lilla byn på landsbygden i Rumänien.

Och allt fler tiggare syns på gatorna i Kista – ett fenomen som rör upp känslor. Många har hört av sig till polisen.

– Vi ser en ökning av tiggare i Kista, och får många klagomål. När vi går förbi tiggare reagerar folk på att vi inte gör något, men i många fall kan vi inte ingripa, säger närpolischef Jörgen Karlsson.

Tiggeri är inte olagligt. De gånger polisen kan ingripa mot tiggare är om de stör ordningen, vid misstänkt människohandel eller om en markägare skaffat avhysningstillstånd från Kronofogden.

I Kista finns det enligt polisen tre mindre läger med bilar och husvagnar där personer som tigger bosatt sig. De flesta av dem är EU-medborgare, som har rätt att uppehålla sig i Sverige i tre månader.

Främst är det romer från de forna öststaterna som drivs hit av svält och fattigdom. De bor i kåkstäder, på stängda soptippar och hankar sig fram på ströjobb i hemländerna och tiggeri i Västeuropa.

Misha berättar att de har bott på parkeringen i två månader, men andra har bott där längre. Vem som ställt bilarna där vill han inte svara på.

Marken ägs av Stockholm stad.

– Vi har avhyst personer från platsen vid minst ett tillfälle. Problemet är att det kommer nya personer – många människor kommer och går där, säger Lars Svensson vid exploateringskontoret.

Enligt Bo Sundin (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, är stadsdelens ansvar för tiggare begränsat.

– Finns det barn med i bilden har vi ett ansvar att se till att de inte far illa, men om myndiga EU-medborgare är här tillfälligt för att tigga kan inte stadsdelen ingripa, säger Bo Sundin.

Misha berättar att de planerar att stanna i Kista i två månader till.

– Det är mentalt ett tungt jobb, men vi får inte andra jobb. På något sätt måste vi skaffa pengar.

Vi fick höra att man kunde tjäna stora pengar i Sverige.Misha

Fakta

Har gjorts försök att förbjuda tiggeri

I Sverige har det gjorts försök att ändra i lokala ordningsföreskrifter för att förbjuda tiggeri, bland annat i kommunen Sala. Men det stoppades av länsstyrelsen då det stred mot ordningslagen.

Politiker i Oslo kom nyligen med ett förslag på förbud mot gatutiggeri.

I Trondheim har man redan infört anmälningsplikt för tiggare, som måste registrera sig hos polisen. Nu vill man helt förbjuda tiggeri i kommunen.

Källa: Trondheim TT–NTB