ANNONS

Ny dom: Nu kan tiggeri förbjudas i Österåker

Michaela Fletcher (M) vill förbjuda tiggeri i Österåker
Michaela Fletcher (M): Att tigga är varken en väg ur fattigdom eller socialt utanförskap.
I framtiden kan det bli förbjudet att tigga i Österåker. Detta efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen.
– Vi kommer med den nya domen som grund lämna ett förslag om lokalt tiggeriförbud, säger kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).
ANNONS

I en färsk dom ger Högsta förvaltningsdomstolen skånska Vellinge rätt att förbjuda tiggeri. Eftersom domstolen är högsta instans är beslutet prejudicerande, vilket öppnar för att fler kommuner att förbjuda tiggeri.

Vad tycker du om utfallet?

– Det är positivt att det kommunala självstyret i och med den här domen stärks och att varje kommun nu ges rådighet över det offentliga rummet, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker.

Kommer ni att driva frågan om tiggerförbud i Österåker?

– Ja.

Varför?

– Tiggeriet i Sverige har blivit allt mer utbrett, så även i Österåker. Många av de som tigger utnyttjas av kriminella nätverk. Förutom att dessa aktörer utnyttjar människor att tigga bedömer Polisen att dessa människor även utnyttjas inom till exempel prostitution.

Att tigga är varken en väg ur fattigdom eller socialt utanförskap

ANNONS

Michaela Fletcher (M)

– Kopplat till tiggeriet har även förekomsten av olagliga bosättningar ökat. Dessa innebär inte sällan ordningsproblem samt resulterar i nedskräpning och förstörelse. Markägare har på många håll i landet hamnat i kläm med stora svårigheter att återfå rådigheten över sin mark.

Kommer man till rätta med problemet på det sättet?

– Att tigga är varken en väg ur fattigdom eller socialt utanförskap. Inte sällan utnyttjas dessa personer av kriminella. Vi anser att Sveriges regering istället, inom ramen för EU-samarbetet, aktivt ska påverka hemländerna att genomföra nödvändiga sociala reformer utifrån de bidrag man erhåller från EU.

Har ni någon skiss för hur det skulle kunna se ut lokalt?

– Vi kommer med den nya domen som grund lämna ett förslag om lokalt tiggeriförbud. Berörda tjänstemän och andra aktörer, till exempel polisen kommer att vara med och utforma hur modellen ska se ut.

Var går gränsen, när ska det vara olagligt att be om hjälp?

– Varje land har ansvar för sina egna medborgare. Det handlar om att regeringen måste påverka respektive hemländer att genomföra nödvändiga sociala- och arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.