ANNONS

Tiggeriförbudet överklagas: ”Bra att det blir tydligt”

Tiggeri.
Det är inte längre tillåtet att sitta och tigga utanför matbutiker och centrum i Danderyd och Täby.
Danderyd, Täby och Lidingö har detta år infört lokala tiggeriförbud. Nu har dessa överklagats i förvaltningsdomstolen.
ANNONS

Tiggeriförbudet i Danderyd och Täby som infördes vid årsskiftet har blivit omdiskuterat. Beslutet klubbades igenom i kommunfullmäktige efter att de fått godkänt av länsstyrelsen. Detsamma gäller Lidingö som var först av de tre kommunerna med att fatta beslutet i höstas.

Men nu har förbuden i samtliga kommuner överklagats till förvaltningsdomstolen enligt Sveriges radio.

Högsta förvaltningsdomstolen gav förra året Vellinge kommun rätt att ändra ordningsföreskrifterna. Den domen blev vägledande för andra kommuner att fatta samma beslut.

Nu är det förbjudet att tigga i Danderyd – här är platserna

Verkar fungera bra

Kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, Hanna Bocander (M), upplever att förbudet efterlevs på de olika platserna i Danderyd. Hon säger att kommunen har varit tydliga i informationen kring ärendet.

Om själva överklagan har hon egentligen ingen kommentar till.

– Det är bra att det blir prövat och tydligt. Jag vill återkomma till att staten bör ta ett ansvar för att ta fram ett förbud nationellt. Det är inte den bästa lösningen att kommunerna ska göra det.

Erik Anderson (M), som är kommunstyrelseordförande i Täby kommun skriver under på det Hanna Bocander säger om ett nationellt förbud.

ANNONS

– Jag tror inte att den kommer att gå igenom med de argument som de har anfört i sin överklagan. Med största sannolikhet kommer tiggeriförbudet att bli kvar eftersom frågan redan är avgjord i annan instans, säger han.

Ändrat beteende

Det är numer förbjudet att sitta ner och tigga på vissa platser i kommunerna. Det har medfört ett ändrat beteende bland de som tigger. På Lidingö har, enligt P4, tiggarna börjat gå omkring och be om pengar istället.

Vid Mörby centrum har tiggarna flyttat bort ett antal meter från entrén där förbudet gäller.

Sista ordet är inte sagt i frågan än. Men tiggeriförbudet gäller fram till att annat beslut tas om överklagan skulle gå igenom i förvaltningsrätten.

Nu gäller tiggeriförbud i Täby – här är platserna

ANNONS