Tiinas ledarhund kunde ha dött av råttgift

Tiinas ledarhund Abba kunde ha dött av råttgiftet i Snättringe.
Tiinas ledarhund Abba kunde ha dött av råttgiftet i Snättringe.
Tiinas ledarhund Abba kunde ha dött av råttgiftet i Snättringe.
Tiinas ledarhund Abba kunde ha dött av råttgiftet i Snättringe.
Hunden mår efter omständigheterna bra.
Hunden mår efter omständigheterna bra.
Familjen har satt upp lappar som varnar.
Familjen har satt upp lappar som varnar.
Huddingebon Tiinas ledarhund Abbas slickade i sig av ett vitt pulver från trottoaren. Dottern anade oråd och tog labradoren till veterinären, vilket visade dig rädda hundens liv.

– Tack och lov var det inte jag utan min dotter som var ute med hunden och såg att hon slickade i sig av ett vitt pulver som låg på trottoaren. Hade det varit jag som var ute med henne hade det kunnat gå så illa att hon dog, säger Snättringebon Tiina Nummi-Södergren som själv är synskadad och kanske inte hade märkt om hunden slickat i sig något.

Det var förra onsdagen som dottern Felicia var ute med Tiinas ledarhund Abba medan Tiina var på jobbet. Dottern misstänkte direkt att det var råttgift som hunden fått i sig, eftersom det låg en död råtta alldeles intill.  Hon tog sig snabbt hem och tillsammans med sin bror Dag ringde de efter veterinär. Veterinären uppmanade dem att åka raka vägen in till djursjukhuset i Kungens Kurva.

På sjukhuset tvingades labradoren att kräkas upp allt hon hade i magen, vilket troligtvis räddade hundens liv. Blodprover visar nämligen att det var råttgift som hon fått i sig. Eftersom det kan ta ett helt dygn för giftet att verka hade hon troligtvis inte gått att rädda om det inte vore för Felicias och Dags snabba agerande.

– Jag är helt beroende av min ledarhund och det vore jättehemskt om hon hade dött av en sådan här anledning. Tack vare henne kan jag gå dit jag ska eller åka kollektivt och slipper åka färdtjänst hela tiden. Jag är så rädd nu att hon ska få i sig av det där så jag vill inte gå där, men jag måste gå förbi varje dag när jag ska ta bussen, säger Tiina Nummi-Södergren.

Råttgiftet har troligtvis lagts ut olovligen av en privatperson som bor i området. Behöriga som lägger ut råttgift sätter nämligen alltid upp en skylt med avsändare och strör inte heller ut giftet på en öppen trottoar. Familjen har satt upp lappar i området och varnar andra för råttgiftet.

– Jag vill uppmärksamma folk på vad det här kan ställa till med. Jag förstår att det kan vara ett stort problem med råttorna, men jag vill att man ska kunna lita på att människor i ett sådant här bostadsområde kan bete sig på ett genomtänkt sätt, säger Tiina Nummi-Södergren.

Hunden Abba mådde dåligt och var lite slö i några dagar, men har nu repat sig efter en vecka med medicinering och ska in på återbesök om några veckor.