Nej till crossbana i Skärholmen

Järva MK motorklubb Barkarby motorstadion
Det ser mörkt ut för de som vill ha en crossbana i Skärholmen.
Bygg en motocrossbana i Skärolmen. Det skulle minska det riskfyllda busåkandet på promenadvägar bland husen. Det hävdade personerna bakom ett medborgarförslag i våras.
Men tjänstemännen på stadsdelsförvaltningen tycker tvärtom – och säger nej till förslaget.

Problemet med folk som kör mopeder och motorcyklar i hög fart på park- och gångvägar är välkänt i Skärholmen. I våras skrev några invånare ett medborgarföslag med en idé om hur buskörningen ska stoppas: Bygg en crossbana!

”Terroriserar gatorna …”

”Eftersom många ungdomar har ingenstans att köra terroriserar de gatorna där det finns många småbarn, kvinnor, hundar … Om det fanns en crossbana skulle det inte ske. Ungdomarna skulle kunna lära sig färdigheter för att köra cross på ett tryggt sätt”, skrev de.

Det blev ett nej

Nu kommer ett negativt svar från Skärholmens stadsdelsförvaltning. En crossbana skulle snarare riskera att öka problemet med olaglig körning, skriver de, efter att ha diskuterat frågan med polisen.

”Polisen tror inte att en crossbana kommer att få bort crossåkandet på gångvägar och mellan bostadshusen. Vissa personer triggas av att göra det som inte är tillåtet och kommer att fortsätta åka där de inte får. Om en crossbana skulle anläggas ser polisen också med oro på hur åkarna tar sig till  banan”, skriver stadsdelsförvaltningen.

Vill inte satsa på pojkar

De menar också att en crossbana skulle vara fel typ av satsning av jämställdhetsskäl, eftersom det mest är pojkar som kör cross.

Det formella beslutet i frågan fattas av politikerna i stadsdelsnämnden nästa torsdag.