ANNONS

Trots stenkastning: Nej till fotbollstält

Christian Johansson
Spånga IP.
Nattfotboll i fotbollstältet på Grimsta IP. Brommapojkarna.
Fotbollstältet på Grimsta har utsatts för skadegörelse två gånger det senaste året.
Efter knivattack och stenkastning föreslogs ett fotbollstält göra Spånga IP tryggare. Men idrottsförvaltningen tycker att tältet har fler nackdelar än fördelar.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat hur våldet har trappats upp på Spånga IP i år. Damlag har attackerats med sten och en 12-årig pojke hotats med kniv.

Poliser har bevakat träningar. Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning lovade att fler fältassistenter skulle vara närvarande och idrottsförvaltningen skulle undersöka möjligheterna att kameraövervaka idrottsplatsen.

”Oacceptabelt”

Daniele Fava (L), Bo Sundin (M) och Mikael Valier (KD) skrev till idrottsnämnden: ”Det är oacceptabelt att ett gäng unga killar driver runt och skapar rädsla. Samhället måste tydligt agera. Detta kräver både polisiära och sociala insatser. Alla ska ha rätt att idrott utan att utsättas för våld och hot.”

Oppositionspolitikerna förslog därför ett tillfälligt tält över planen som skulle öka tryggheten på idrottsplatsen.

Tält kräver konstgräs

Idrottsförvaltningen håller med om fördelarna. Planen skulle kunna användas mer vintertid och avlasta andra hallar. ”Med passagesystem går det också att kontrollera vilka som vistas i hallen och verksamheten störs inte lika lätt av utomstående”, skriver idrottsförvaltningen.

Men förvaltningen ser också flera nackdelar med ett tält. Naturgräset på elvamannaplanen skulle inte överleva och måste i så fall bytas till konstgräs. Sjumannanplanen har redan konstgräs men ett tält skulle begränsa möjligheten till spontanfotboll.

Höga kostnader

Ett tält och nytt konstgräs för elvamannaplanen beräknas kosta omkring 20 miljoner kronor. För sjumannaplanen skulle kostnaden landa på runt 10 miljoner kronor.

ANNONS

Idrottsförvaltningen ser också en stor risk för skadegörelse. Exempelvis har Brommapojkarnas fotbollstält på Grimsta utsatts för två fall av skadegörelse det senaste året. Reparationerna har kostat närmare en halv miljon kronor.

Nattfotboll i fotbollstältet på Grimsta IP. Brommapojkarna.

Fotbollstältet på Grimsta har utsatts för skadegörelse två gånger på ett år.

Stökigt på helger

Idrottsförvaltningen föreslår därför att Stockholms stad nobbar ett tält på Spånga IP.

”Med ett nytt tält på Spånga IP kommer det bli stökigt framförallt fredag- och lördagkvällar när ungdomar vill in i hallen. Förvaltningen bedömer att ett tält inte bidrar till att åtgärda problemen med ordningsstörningar på Spånga IP. Det är en kostsam åtgärd som i liten utsträckning förbättrar tryggheten”, skriver idrottsförvaltningen.

Den 21 november tar idrottsnämnden beslut i frågan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.