Nej till frivillighjälp i flyktingmottagandet

Frivilliga har samlat in möbler till nyinflyttade i modulhusen i Torsby.
Frivilliga har samlat in möbler till nyinflyttade i modulhusen i Torsby.
Över 700 personer är med i fb-gruppen "Välkommen till Värmdö" för att hjälpa nyanlända.
Över 700 personer är med i fb-gruppen "Välkommen till Värmdö" för att hjälpa nyanlända.
Över 700 Värmdöbor har engagerat sig i mottagandet av nyanlända. Nu tackar kommunen nej till hjälpen.
– Vi har samlat ihop 15 sängar under helgen men ingen vet när de kommer till användning, säger Malin Nordkvist, aktiv i gruppen "Välkommen till Värmdö".

I år ska Värmdö kommun ta emot 216 nyanlända personer, både ensamstående och barnfamiljer. De flesta av dem flyttar in i några av de nybyggda modulbostäderna i Torsby eller Mölnvik.

Engagemanget för att hjälpa till har varit stort bland Värmdöborna. Facebookgruppen ”Välkommen till Värmdö” har på kort tid fått över 700 medlemmar och tillsammans organiserar de insamlingar av bland annat möbler, husgeråd och leksaker. En av dem som har fått hjälp är Bashir Almubyed med familj.
– 
Vi hade ingenting. Men Värmdöborna som engagerat sig har hjälpt oss så mycket, säger han.

LÄS OCKSÅ: Värmdöbor fixar hem åt nyanlända 

Men nu gör Värmdö kommun det svårare för frivilliga att hjälpa till. Enligt Ebba Hagander Mir, som är en av de drivande bakom flytthjälpen, lämnar kommunen inte längre ut nödvändig information.
– Tidigare fick medlemmar i gruppen veta vilket datum de nyanlända skulle flytta in samt hur många som kunde tänkas behöva hjälp. På så sätt kunde vi i gruppen ha ordnat med exempelvis sängar lagom till att personerna skulle flytta in. Men nu får vi inte veta längre, säger hon.

Ebba Hagander Mir hjälper Bashir Almubyed med familj att flytta in i barackerna i Torsby.

Ebba Hagander Mir hjälper Bashir Almubyed med familj att flytta in i barackerna i Torsby.

Kommunen: ”Behöver inte hjälpen”

Enligt Karin Jöback, avdelningschef på tillväxtenheten, är det för krångligt för kommunen att ha kontakt med så många frivilliga i gruppen.
– Vi har svårt att samarbeta med 700 personer. De behöver organisera sig så att vi kan teckna någon samarbetsöverenskommelse med dem. Det är jättemycket administration för oss och vi vill fokusera på de nyanlända. Vi har även fått mer personal på plats och kan hålla i trådarna själva. Men vi kan informera de som kommer så kan de kontakta de frivilliga om de vill, säger Karin Jöback.

”Vi har svårt att samarbeta med 700 personer. Det är jättemycket administration för oss och vi vill fokusera på de nyanlända”

”Kommunen verkar inte intresserad”

Ebba Hagander Mir tycker inte att Karin Jöbacks bild av situationen stämmer.
– Vi har försökt att teckna avtal med kommunen, men de verkar inte vara intresserade. Och de har aldrig behövt ha kontakt med 700 personer. Och att påstå att de kan hålla i trådarna själva när de inte ens ger sängar man kan sova i är ju helt galet, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Här får unga från asylboenden spela fotboll i Hemmesta

Samtidigt söker andra kommuner kontakt med gruppen ”Välkommen till Värmdö”.
– Vi har blivit kontaktade av andra kommuner som vill försöka göra som oss, som tycker att det finns ett stort engagemang här och undrar hur vi gör, säger Ebba Hagander Mir.

Skänkta möbler kommer inte fram

För Malin Nordkvist, även hon aktiv i gruppen ”Välkommen till Värmdö” är det tråkigt att Värmdö kommun försvårar för frivilliga som vill hjälpa till.
– Det är ju jättefrustrerande för oss. Vi har en välfungerande organisation. Vi har till exempel åkt ön runt och samlat ihop 15 sängar under helgen men ingen vet när de kommer till användning, säger hon. 

LÄS FLER VÄRMDÖNYHETER:

Porslinsmuseet blir gratis för alla

Fler otrygga i Gustavsbergs centrum

Containerlägenheter blir större