ANNONS

Ieva ser till att gamla får träffas och fika

Volontär Ieva Bekere på Lidingö tillsammans med Nanna.
Ieva Bekere, 37, har varit och hämtat Nanna, 88, och fikar med henne hemma i köket.
För att gamla människor på Lidingö inte ska behöva sitta ensamma är Ieva Bekere, volontär i organisationen Äldrekontakt, med och ordnar fikaträffar.
– Jag tycker att det är för lite fokus på de äldre, så det här är ett sätt att visa tacksamhet gentemot dem, säger hon.
ANNONS

Ieva Bekere, 37, sätter på kaffekokaren och ställer fram bullarna på bordet hemma i köket i Killinge. Hon har just varit och hämtat Nanna, 88, i Larsberg för att hon ska få komma dit på en fikastund.

I två år har Ieva Bekere varit volontär för Äldrekontakt, en ideell organisation som ordnar fikastunder för äldre personer hemma hos en av volontärerna på Lidingö en gång i månaden. Oftast är det fem till tio personer på varje träff, och Ieva Bekeres uppdrag är vanligtvis att vara chaufför och hämta och lämna de gamla på träffen, men också att vara med och fika.

Ofta har vi inställningen att vi ska hjälpa barn, men vi behöver också fokusera på de gamla här på Lidingö, det är många som är ensamma.

Ieva Bekere, volontär

– Det är bara roligt och samtidigt känns det bra att kunna göra gott för någon annan. Ofta har vi inställningen att vi ska hjälpa barn, men vi behöver också fokusera på de gamla här på Lidingö, det är många som är ensamma. Dessutom är det också intressant att lyssna på deras livshistorier, säger hon.

Hon flyttade till Lidingö från Lettland för sju år sedan. Där jobbade hon som jurist och nu pluggar hon för att kunna arbeta som jurist även i Sverige.

– Eftersom jag inte kommer från Sverige så var fikaträffarna i början också ett sätt för mig att umgås, att få möjlighet att träffa fler människor och träna på svenskan, säger hon.

ANNONS

Månadens höjdpunkt

För Nanna är träffen en stund i månaden som hon verkligen ser fram emot.

– Det är alldeles fantastiskt. Man dricker kaffe och prata med människor. Det är väldigt trevligt, säger hon.

Volontär Ieva Bekere på Lidingö tillsammans med Nanna.

Fikastunden är slut och Ieva Bekere kör Nanna hem.

När kaffet är uppdrucket och fikastunden börjar närma sig sitt slut hjälper Ieva Nanna ut till bilen igen för att köra henne hem.

– De är änglar som ställer upp, säger Nanna.


Vill du läsa om fler volontärer?

https://mitti.se/nyheter/volontarer-stockholm-battre/

Fakta

Äldrekontakt

Äldrekontakt hjälper äldre att träffa nya vänner. Volontärer hjälper på tre sätt: Chaufförer­ skjutsar de äldre, fikavärdar­ öppnar sina hem och gruppledare organiserar­ volontärer. En söndagseftermiddag i månaden är det umgänge­ med fika. Läs mer: aldrekontakt.se