Växthusvägen klar sen länge – öppnar först nu

Växthusvägen
Den markerade sträckan är förlängningen.
Den förlängda sträckan på Växthusvägen mellan Hässelby och Järfälla har varit klar länge - men öppnar först nu.

Växthusvägen sträckte sig tidigare till Blomsterkungsvägen, men nu går den ända fram till Vinlandsvägen i Järfälla.

Enligt avtalet mellan Järfälla och Stockholm från 2014 beräknades projektet bli klart redan under förra året. Men invigningen har dragit ut på tiden och först nästa vecka öppnar vägen för biltrafik.

LÄS MER: Avtal klart om Växthusvägen

Men sträckan har varit klar länge.

– Växthusvägens förlängning har stått klar i vintras, det var ett bra tag sedan entreprenören avetablerade där, säger Per Rydén, kommunikationschef på Järfälla kommun.

Ny rondell vid Järfällavägen

Det är i stället den sista biten från Vinlandsvägen upp till Järfällavägen som inte har blivit klar förrän nu.

– Det fanns ett antal byggnader i närheten som skulle byggas i det här området, så vi kunde inte börja bygga om vägen direkt. Sedan har vi byggt en ny cirkulationsplats i korsningen med Järfällavägen, säger Niklas Rousta, projektledare på Järfälla kommun.

Han berättar också att det finns planer på att byta namn på Vinlandsvägen till just Växthusvägen.

Sträckan kan få nya busslinjer

Syftet med förlängningen är att förbättra framkomligheten mellan Hässelby villastad och Järfälla, bland annat för att ge möjlighet till nya busslinjer.

Dessutom har sträckan fått en anslutande gång- och cykelbana. Den har varit öppen under en tid redan. En cykelbana har också byggts mellan Blomsterkungsvägen och Skälbyvägen.

Claes Thunblad (S), ordförande för Järfällas kommunstyrelse och Daniel Helldén (MP) kommer att inviga den nya sträckan på torsdag nästa vecka. På eftermiddagen samma dag kommer sträckan öppnas för allmän biltrafik.