ANNONS

Nej till Kunskapsskolan – får inte öppna i Täby

Tobias Karlström (KD).
Tobias Karlström är kritisk till Skolinspektionens beslut.
Skolinspektionens avslag på Kunskapsskolans ansökan om en ny gymnasieskola i Täby får kommunens Tobias Karlström (KD) att reagera.
– Jag är mycket kritisk. Vi behöver fler platser för att möta det ökande behovet.
ANNONS

Idag öppnar ansökningen för gymnasievalet, men den som tänkt ansöka till ett sprillans nytt Kunskapsgymnasium i Täby får tänka om.

Som Mitt i tidigare rapporterat har Kunskapsskolan AB ansökt om tillstånd från Skolinspektionen för att starta en ny gymnasieskola i Täby. Kommunen, som remissinstans, ställde sig mycket positiva till en nyetablering.

Men nu står det alltså klart att Skolinspektionen avslår ansökan.

Hög konkurrens

I sitt beslut hänvisar man bland annat till bristande bevis för tillräckligt elevunderlag, vilket Tobias Karlström (KD), ordförande i gymnasie- och näringslivsnämnden, inte förstår.

Vi har fler gymnasieplatser än ungdomar i Täby, men länets gemensamma gymnasieregion gör att det kommer elever från hela länet hit. Konkurrensen om gymnasieplatserna i Täby är hög eftersom vi har populära skolor, säger han.

Enligt Storsthlm, Kommuner i samverkan, kommer det behövas ungefär 20 000 nya gymnasieplatser i länet fram till 2027.  Länet är indelat i kluster baserade på elevers rörelsemönster och val av gymnasieskola. I Nordöstra klustret med Norrtälje, Vallentuna, Täby, Österåker, Danderyd och Vaxholm väntas elevantalet öka med 3400 elever till 2027.

– Det finns ett behov att möta, och en aktör som vill hjälpa oss att möta det behovet. Och så har vi en statlig myndighet som sätter käppar i hjulet. Det är under all kritik, säger Tobias Karlström.

Ingen ny ansökan

Fredrik Lindgren är VD för Kunskapsskolan och även han besviken över beslutet.

– Det är anmärkningsvärt att Skolinspektionen inte ser ett tillräckligt underlag när både vi och kommunen ser det. Vi har försökt få till ett möte med tillståndsenheten för att höra hur de kom fram till detta och se hur vi skulle kunna komplettera vår ansökan. Men inte lyckats.

ANNONS

Kommer ni ansöka igen?

– Ansökningarna för 2021 ska vara inne i januari och eftersom vi inte fått en förklaring på hur vi kan utveckla och komplettera en ansökan kommer vi inte ansöka nu. Det för sent.

Mitt i söker Skolinspektionen för en kommentar.

Fakta

Så många nya gymnasieplatser behövs fram till 2027

Kommunerna i länet är i arbetet uppdelade i fem olika kluster baserat på elevernas rörelsemönster.

  • Nordväst: Sigtuna, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Sollentuna och Järfälla. 75 procent reser inom klustret och det väntas öka med 3800 elever till 2027.
  • Centrum-Väst: Ekerö, Sundbyberg, Solna, Lidingö och Stockholm. 81 procent reser inom klustret och det elevantalet väntas öka med 10 800 fram till 2027.
  • Syd: Nykvarn, Salem, Botkyrka, Södertälje och Huddinge. 79 procent reser inom klustret och 3100 elever fram till 2027.
  • Nordost: Norrtälje, Vallentuna, Täby, Österåker, Danderyd och Vaxholm. 88 procent reser inom klustret och elevantalet väntas öka med 3400 till 2027.
  • Öst: Värmdö, Nacka, Tyresö, Haninge och Nynäshamn. Här reser 75 procent och det väntas bli 3400 fler elever till 2027.
Källa: Storsthlm.se
ANNONS