Ja till ombildning på Lötsjövägen

Förvaltaren.
Förvaltaren.
Igår kväll höll hyresgästerna i Hallonbergen köpstämma. En klar majoritet röstade för ombildning.

Den aktuella fastigheten, som består av 463 bostäder, ligger på Lötsjövägen och är först ut i en rad möjliga ombildningar i Hallonbergen.

På tisdagskvällen hölls köpstämman, då de boende tar ställning för eller emot. Två tredjedelar behöver rösta för om en ombildning ska bli av.

Efter stämman stod klart att en stor majoritet vill köpa sina lägenheter. Enligt ombildningskonsulten Clarence Hammarslätt sa 310 ja och endast åtta nej till ombildning, av de som närvarade vid stämman.

– Så det var god marginal, konstaterar han.

För de boende som vill köpa sina lägenheter återstår nu att ringa banken. Kvadratmeterpriset på Lötsjövägen ligger relativt lågt för området, 19 000 kronor per kvadrat. Som exempel kostar en lägenhet på 82 kvadratmeter 1 559 000 kronor. Huset bedöms ha underhållsbehov på både lång och kort sikt.

Hyresgästföreningen i Sundbyberg är emot att ombilda hyresrätter och hade hoppats på ett nej på stämman.

– Det där gick ju åt pipan, men vi hade det nog på känn, säger Leif Törnqvist från Hyresgästföreningen.

Han berättar att han fått samtal från boende på Lötsjövägen.

– Det finns en oro om att inte få lån. Jag tror att en del som vill köpa kommer att få svårt att få låna av banken, och då kommer att falla på målsnöret, säger Leif Törnqvist.

Clarence Hammarslätt räknar med att försäljningen av Lötsjövägen verkställs någon gång i vår.

– Vi hoppas hinna till mars, men jag räknar med att det blir runt april.

Flera fastigheter kan bli aktuella för ombildning redan under nästa år. I fyra hus i Hallonbergen pågår värdering. Enligt Clarence Hammarslätt är intresset stort.

– Alla fastigheter i Hallonbergen har lämnat intresse att de vill, nu väntar man på Förvaltarens besked om vilka som får möjligheten, säger Clarence Hammarslätt.

Ombildningsprocessen i Sundbyberg har dragit igång efter ett beslut i kommunfullmäktige i Sundbyberg i fjol om att verka för fler ombildningar. Förvaltaren ser nu över vilka fastigheter som kan säljas. De som inte vill eller kan köpa sina lägenheter i ett ombildat hus har rätt att bo kvar som hyresgäster.